Policie pátrá po prvním podezřelém z loupeže až 30 milionů

Prostějov - Policisté vyhlásili pátrání po jednom z trojice lupičů loupežného přepadení vozu bezpečnostní agentury s penězi v Přemyslovicích na Prostějovsku. Podle nich se na přepadení podílel čtyřiapadesátiletý Ján Bakalár z Moravičan na Šumpersku. Je podezřelý z loupeže a pokusu o vraždu. Policisté varují, že může být ozbrojený a nebezpečný, jedná se o recidivistu. K dalším dvěma pachatelům se policisté zatím nechtějí vyjadřovat.

„Podezřelý muž se měl dopustit 21. února 2013 kolem 08:25 hodin jako jeden ze tří pachatelů v obci Přemyslovice na Prostějovsku loupežného přepadení vozidla Ford Transit společnosti LOOMIS. V uvedené době tři ozbrojení pachatelé zastavili firemní vozidlo a pod hrozbou střelby přinutili posádku vozidla k vydání finanční hotovosti. Ke zranění osob nedošlo,“ uvedla policejní mluvčí Marie Štrbáková. Pachatelé se podle policistů pohybovali terénním autem khaki barvy nebo světle lahvově zelené barvy.

Ján Bakalár má v trestním rejstříku sedm záznamů kvůli majetkovým trestným činům. V roce 2007 byl odsouzen za krádež, do vězení ale nenastoupil. Vloupával se většinou do větších podniků, například zemědělských družstev. V minulosti měl být souzen i za pokus o vraždu policisty. Kriminalisté se domnívají, že jde o hlavního pachatele loupežného přepadení v Přemyslovicích.

Hledaný muž je vysoký 180 centimetrů a má střední postavu. Má hnědočerné prošedivělé středně dlouhé vlasy, hnědé oči a hnědočernou prošedivělou bradku. Podle policie je ozbrojený a může být velmi nebezpečný. Policisté žádají případné svědky, kteří podezřelého muže někde viděli nebo vědí, kde se zdržuje, aby ihned kontaktovali policisty prostřednictvím linky 158. Přivítají také svědectví k vozidlu, se kterým se lupiči pohybovali.

Lupiči přepadli vůz převážející peníze při výjezdu z Přemyslovic na Konice. Podle prvotních informací ukradli asi 30 milionů korun. Vyzbrojení byli brokovnicemi a samopalem. Posádku vozu ohrožovala trojice i ručními granáty. Podle ředitele přepadené bezpečnostní agentury LOOMIS Martina Pekárka bylo přepadení na tuzemské poměry značně brutální. Pachatelé při přepadení stříleli po autě. Podle zástupců společnosti byli na přepadení dobře připraveni.