Bohumín chce vrátit zašlou slávu Národnímu domu, investuje miliony

Bohumín - Nejvýznamnější kulturní památku Bohumína čeká rekonstrukce. Oprava zchátralého Národního domu bude město stát více než 60 milionů korun. Jeho vzhled, využití i dispoziční řešení bude stejné jako na počátku století, kdy byl secesní dům postaven.

Národní dům v roce 1907 projektovali sami vídenští architekti. Stal se vyhlášeným místem především díky velkolepým plesům nebo tanečním zábavám. V rukou bývalého vlastníka ale začal chátrat. Později jej za 6 milionů koupilo město a rozhodlo se investovat další desítky milionů do jeho rekonstrukce.

„60 milionů je samozřejmě značná částka, ale město hospodaří dlouhodobě dobře, nemá žádné vysoké úvěry a vzhledem k tomu, že za celou 10letou dobu splatnosti budou úroky tvořit pouze 700 tisíc, tak je to velmi výhodný úvěr, který město na splátkách příliš nezatíží,“ uvedl Petr Vícha (ČSSD), starosta Bohumína.

V Národním domě by tak měl znovu začít fungovat hotel, restaurace, kavárna, ale i informační centrum, malé muzeum nebo půjčovna loděk a kol. Oprava začne letos v srpnu, v nové podobě se veřejnosti představí už za dva roky.

Rekonstrukce Národního domu v Bohumíně (zdroj: ČT24)