Pardubická radnice platí ušlý zisk, propouštěla neoprávněně

Pardubice – Již potřetí nařídil soud pardubickému magistrátu, aby zaplatil odškodné propuštěnému zaměstnanci. Město v roce 2004 propustilo Jaroslava Kouta, který pracoval jako vedoucí odboru konceláře primátora, nyní mu musí zaplatit ušlou mzdu za tři roky a navíc výlohy na soudní poplatky.

Po osmi letech sporů dal soud Jaroslavu Koutovi zapravdu – výpověď byla neoprávněná a přišla pouze proto, že kritizoval rozdělování veřejných zakázek. „Tehdejší tajemník Panuš mi vytkl údajné, naprosto smyšlené nedostatky v práci. Následně mě nechal odvolat z funkce a pak jsem dostal výpověď z pracovního poměru,“ popsal Jaroslav Kout.

S městem se soudil osm let, jednou už uspěl, ale spor potom vrátil na začátek Nejvyšší soud. Teď ale spor definitivně končí, město propuštěnému úředníkovi musí zaplatit 700 tisíc korun. „Soud přiznal panu doktoru Koutovi ušlý plat ve výši 513 tisíc plus příslušenství,“ vyčíslil vedoucí právního oddělení pardubického magistrátu Aleš Uchytil. 

Erik Knajfl o odškodnění propuštěného úředníka (zdroj: ČT24)

K podobnému závěru nedospěl soud poprvé. Pardubický magistrát musel odškodnit i další dva propuštěné úředníky. „Bývalým zaměstnancům magistrát vyplatil milion dvě stě tisíc korun na ušlých platech,“ upřesnila mluvčí města Nataša Hradní. Téměř milion korun vysoudil kronikář a redaktor radničního zpravodaje Tomáš Novotný, 240 tisíc zaplatilo město svému bývalému právníkovi Zbyňku Holcovi jako mimosoudní vyrovnání. Oba opustili radnici pod nátlakem. „Od začátku jsem si uvědomoval, že tohle musím řešit jedině soudně,“ vzpomněl Tomáš Novotný.

Za odchody úředníků měl stát bývalý tajemník města Stanislav Paluš. Ironií osudu musel později i on radnici opustit.