Záchranky potřebují lékaře, nároky jsou ale značné, peněz málo

České Budějovice – Záchranné zdravotnické služby měly loni přes tři čtvrtě milionu výjezdů. Přestože v rámci zdravotnictví jako celku i integrovaného záchranného systému mají nepopiratelný význam, jejich dlouhodobé problémy přetrvávají. Možná největším z nich je nedostatek lékařů, jen v jižních Čechách jich chybí 50.

Jihočeská záchranná služba má o 50 kmenových lékařů méně, než by potřebovala. Zatím je nahrazují externisti, to ale není trvalé řešení. Lékařů urgentní medicíny je málo a navíc stárnou. „Převažují lékaři nad 55 let,“ upozornila krajská radní Ivana Stráská.

Cesta do sanitky přitom není snadná. „Od nadšeného medika pro urgentní medicínu k lékaři záchranné služby trvá v podstatě sedm let,“ přiblížil předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb Marek Slabý. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívové by přitom nepomohlo, kdyby byly podmínky mírnější: „Není to podle nás zapříčiněno systémem jejich vzdělávání, je to otázka nabídky a poptávky.“

K vysokým nárokům na lékaře záchranné služby se totiž přidává problematická ekonomická situace. Stále méně peněz dávají pojišťovny, více musí přispívat krajské úřady. „V Jihočeském kraji je rozdíl mezi roky 2004 a 2013 zhruba 100 milionů,“ přiblížila radní Stráská.

V takové situaci stoupá počet zásahů záchranné služby. Loni záchranky ošetřily sedm procent obyvatel, tedy zhruba každého třináctého člověka. Jihočeský kraj také navzdory nedostatku lékařů otevřel pět nových základen a přibylo šestnáct posádek.

Kristina Vrkočová o nedostatku lékařů ZZS (zdroj: ČT24)