Při protržení hráze se v Jordánu udusilo bahnem 16 tun ryb

Tábor - Až 16 tun ryb loni zahynulo při prosincovém protržení provizorní hráze rybníku Jordán. Ryby se zřejmě udusily bahnem. Jihočeský rybářský svaz nyní chce od viníka náhradu za vzniklou škodu zhruba dva miliony korun. Škodu zřejmě zaplatí sdružení firem, které se podílí na odbahnění nádrže. To začalo loni a jeho dokončení je plánováno v roce 2014.

Ryby se při havárii udusily bahnem, které po protržení hráze vyteklo spodní štolou do povodí Lužnice. „V nejvyšší míře uhynul cejn, kapr a dravé druhy,“ uvedl Štěpán. Podle něj nelze vyčíslit, kolik kusů havárii nepřežilo, ale jde řádově o tisíce ryb. Prosincovou událostí se už několik týdnů zabývá Česká inspekce životního prostředí. Výsledky jejího řízení zatím táborská radnice nezná.   

Příčiny havárie jsou stále neznámé

Škodu patrně zaplatí sdružení firem Daich, Metrostav a Zvánovec, které na odbahnění Jordánu od loňského roku pracuje. „Částku by měla zaplatit pojistka. Ale stále se čeká na definitivní vyšetření příčiny vzniku havárie,“ uvedl manažer odbahnění nádrže a vedoucí odboru investic táborské radnice Karel Hotový.   

Odbahnění Jordánu, které začalo loni, je jedním z nejnáročnějších a nejnákladnějších projektů na Táborsku v posledních letech. Odhadované náklady činí přes 400 milionů korun. Odbahnění nádrže o rozloze 51 hektarů by mělo být hotovo v roce 2014. Město získalo na práce dotace ve výši 85 procent, samo se bude podílet zhruba 60 miliony korun.

Havárie se stala na sklonku loňského roku při velké oblevě. Hráz nevydržela sílící tlak vody. Starosta Tábora Jiří Fišer v lednu uvedl, že podle něj stojí za havárií zhotovitel, který měl zajistit, aby byla i v době stavby uzavíratelná nově budovaná spodní štola. Zástupce sdružení firem Daich, Metrostav a Zvánovec však tuto verzi odmítl.