Hon za konopím se vyplatil: Policie odhalila čtyři pěstírny

Praha – V různých částech Česka policie odhalila čtyři pěstírny marihuany, jejíž hodnotu na černém trhu odhaduje na 120 milionů korun. Při zátahu zatkla policie 19 lidí, z toho 16 vietnamské národnosti, jednoho Nizozemce a dva Čechy. Ve vazbě skončilo 11 lidí. Na místě bylo zadrženo 8 000 rostlin a dva kilogramy sušené marihuany.

Policie pěstírny odhalila v Josefově Dole na Mladoboleslavsku, Radonicích na Chomutovsku, Horažďovicích na Klatovsku a Českém Těšíně na Karvinsku. Podle zástupce vedoucího středočeské kriminálky Aleše Pavlíka byla největší pěstírna na Mladoboleslavsku, kde bylo kolem 5000 rostlin. 13 podezřelých zatím bylo z výroby drog obviněno. Hodnotu drogy odhadují na 43 milionů korun. Na černém trhu by podle policie šla prodat dokonce za 120 milionů.

Policie skupinu sledovala od loňského května a zásah se uskutečnil letos v lednu. Při zásahu policisté provedli 30 domovních prohlídek, při nichž mimo jiné našli přes 1,3 milionu korun, 54 tisíc eur (téměř 1,4 milionu korun) a 48 tisíc amerických dolarů (přes 940 tisíc Kč). Podezřelým hrozí podle podílu na trestné činnosti od jednoho roku do 12 let vězení.