Žena vstoupila před vlak, plzeňsko-klatovská trať stála

Švihov (Klatovsko) – Žena, která neopatrně přecházela koleje u Švihova na Klatovsku, přežila srážku s vlakem. Utrpěla však vážné poranění, záchranáři ji transportovali vrtulníkem do nemocnice. Na místě naopak zůstali cestující z vlaku, který žena zastavila. Na trati Plzeň–Klatovy byla zhruba hodinu výluka, jezdila náhradní autobusová doprava.

Nehoda se stala před jednou hodinou odpoledne, s chodkyní se střetl osobní vlak, který jel z Plzně do Klatov. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal upozornil, že se nehoda stala v prostoru dráhy, který je veřejnosti nepřístupný.

Od začátku týdne jde již o třetí srážku vlaku s chodcem. V pondělí zemřel v Ústí nad Orlicí muž, který zřejmě spáchal sebevraždu a zastavil tak dopravu na koridoru Praha–Česká Třebová. Později tentýž den utrpěl těžké zranění muž, který na červenou přecházel přes přechod ve Zlíně. Navíc v neděli zemřel řidič osobního auta, který vjel pod vlak na Nymbursku.

Inspektoři, železniční správa i dopravci dlouhodobě vyzývají lidi, aby se kolem kolejí pohybovali opatrně – výsledky jsou však pouze dílčí. V minulém roce sice klesl počet nehod na přejezdech, současně však přibylo střetů vlaků s chodci. Mluvčí Drápal přitom upozornil, že jenom málokdy se stane nehoda kvůli technické závadě. „Zjišťujeme, že lidé dělají čím dál tím více chyb,“ řekl před časem.