Pošta „šetří“: Za nové smlouvy na Žďársku zaplatí několikanásobek

Žďár nad Sázavou – Česká pošta vypověděla obcím smlouvy na vyvážení popelnic a likvidaci odpadu. Vedení pošty to zdůvodnilo úsporami. Starostové ze Žďárska však poukazují na podrobnosti „spoření“ – nové smlouvy uzavřela Česká pošta se soukromníky, kterým platí i šestinásobek původní sazby.

Za vyvážení popelnice dosud platila Česká pošta obci Bohdalov 1 030 korun, firma najatá radnicí přijížděla jednou za dva týdny. Podle nově uzavřené smlouvy teď bude za totéž platit soukromé společnosti trojnásobek. Sama popelnice změnu nepozná, soukromý dodavatel uzavře subdodavatelskou smlouvu se stejnou popelářskou firmou jako radnice. Podobné je to ve Víru, Osové Bítýšce a dalších minimálně dvaceti obcích na Žďársku. Starostové se nad tím podivují, zejména proto, že pošta kvůli potřebě ušetřit zavírá pobočky. „Kde dle mých výpočtů, ročně uteče 200 tisíc korun ČP na odpadech a přitom tady máme několik pošt, které víme, že budou zavřené z úsporných důvodů,“ shrnul podivné poštovní šetření starosta Víru Ladislav Stalmach.

Česká pošta připouští, že na Žďársku došlo až k šestinásobnému zdražení služby. Podle mluvčí státního podniku Marty Selicharové však jde o výjimku, v celorepublikovém měřítku ušetří díky výpovědím smluv radnicím půl milionu korun ročně. „Na Žďársku jsme dostali jedinou nabídku, a tudíž jsme uzavřeli s firmou smlouvu na jeden rok,“ zdůvodnila mluvčí Selicharová dražší vyvážení popelnic v okrese.

Pošta teď připravuje nový tendr. Slibuje, že od příštího roku bude platit za odpad méně než dosud i na Žďársku.

Radovan Daněk o zdražení smluv pošty na vyvážení odpadu (zdroj: ČT24)