Výbor ROP Severozápad přijal miliardové korekce, odvolávat už se nebude

Ústí nad Labem – Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad přijal plošnou korekci, kterou mu nařídila Evropská komise. Otevřel tak cestu obnovení proplácení evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Rada však nejprve musí do Regionálního operačního programu Severozápad vrátit peníze, které podle Bruselu v minulosti chybně rozdala. Potom je může rozdělit znovu a lépe. Jedná se ovšem zhruba o 2,5 miliardy korun, ve vzduchu tak stále visí otázka, kdo korekce zaplatí. Regionální rada samotná prostředky nemá, Ústecký a Karlovarský kraj, které tvoří severozápadní region soudržnosti, tvrdí, že by je to ekonomicky zlikvidovalo. Návrh, že by si kraje rozdělily sankci půl na půl se státem, ale v úterý odmítl premiér Petr Nečas (ODS).

Výbor regionální rady přijal korekce, podle předsedy rady Petra Navrátila (ČSSD) to znamená, že se nebude proti sankci nařízené Evropskou komisí odvolávat. „S korekcí sice nadále nesouhlasíme, ale pokud bychom se odvolali, trvalo by to až do podzimu a program by se už nestihnul znovu rozběhnout,“ uvedl Petr Navrátil. Výbor, jehož členy jsou zástupci vedení Ústeckého a Karlovarského kraje, vyzval oba regiony a také ministerstvo financí, aby se dohodly na zaplacení částky.

Právě zaplacení je nyní klíčovou podmínkou pro obnovení Regionálního operačního programu, který neproplácí dotace již od loňského června. Dodnes na evropské miliony čekají například obce, které si musí brát stále další úvěry. Projekty, na které byly dotace přislíbeny, totiž už jsou dávno hotové a radnice je musí splácet, i když jim evropské peníze nepřišly.

Antonín Bruštík o ROP Severozápad (zdroj: ČT24)

Kdo zaplatí? Ze státního by to bylo nejrychlejší

Podle Petra Navrátila by bylo nejrychlejší, kdyby korekce zaplatil stát. „Pokud by stát převzal zaplacení korekcí na sebe, mohl by se program rozběhnout během několika dnů,“ upozornil. Přiznal však, že ministerstvo financí nechce na korekce dát ani korunu, tvrdí, že je to věcí krajů. „Nepřipouštíme to, že by se na tom stát nějak významněji podílel,“ potvrdil i teď mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Navrátil ovšem upozornil, že na korekcích v jiných regionech soudržnosti se stát podílel.

Pokud stát miliardy za kraje nezaplatí, bude nutné svolat zastupitelstva, která proberou návrh na zaplacení korekcí z krajských rozpočtů. „Optimistický termín by tak byl konec března nebo začátek dubna,“ dodal Petr Navrátil.

Vedení krajů stále hovoří o tom, že by regiony zaplatily polovinu korekce a zbytek dal stát. To ale při úterní návštěvě Ústeckého kraje odmítl premiér Petr Nečas. „Představa, že 50 nebo 100 procent zaplatí stát, povede jen ke zvýšení morálního hazardu, to znamená k nižší zodpovědnosti regionálních představitelů,“ uvedl. Dodal však, že ještě chce o korekcích s kraji jednat.

Skončí to plošnou korekcí?

Zaplacením 2,5 miliardy nemusí utrpení ROP Severozápad skončit. Evropský úřad na odhalování podvodů (OLAF) upozornil na tři projekty v Karlovarském kraji, které dostaly evropské dotace, avšak vyšetřovatelé v nich nalezli závažná pochybení. Úřad proto navrhl další korekci – veškeré dotace poskytnuté na tyto projekty, celkem 700 milionů. Podle předsedy Regionální rady Severozápad Petra Navrátila ale jsou tyto projekty v současné plošné korekci již zahrnuty.

  • Sídlo Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad zdroj: ČT24
  • Sídlo Regionální rady Severozápad zdroj: ČT24

Úředníci se stěhují, nájem bude desetinový

Regionální rada Severozápad chce krajům pomoci alespoň trochu tím, že přestěhuje svůj úřad. Nájem v nové budově by měl krajské rozpočty zatěžovat výrazně méně než pobyt úředníků v současném paláci. Předseda rady Navrátil uvedl, že nájem v nové budově bude 1,5 milionu korun ročně, dosud činil 10,5 milionu.

Úředníci se přestěhují z budovy, kde působí od roku 2007, do tzv. rondelu. „Současné působiště a vítězná nabídka se nedají přímo srovnat, protože v současném sídle byla navíc klimatizace, podzemní garáže a vůbec šlo o novostavbu. Nové sídlo je zrekonstruovaná budova z přelomu 60. a 70 let, garáže pro služební auta jsou také dál od úřadu,“ uvedl Navrátil.