Diamo zjistí, kam s radioaktivním odpadem, souhlas obcí nepotřebuje

Pačejov (Klatovsko) – Stát našel způsob, jak urychlit hledání místa pro vybudování úložiště pro vyhořelé palivo z jaderných elektráren. Správa úložišť radioaktivního odpadu, která potřebovala souhlas obcí k průzkumu oblastí, podepsala mandátní smlouvu se státním podnikem Diamo. Ta ovšem žádný souhlas obcí nepotřebuje.

Pro výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu vytipovala správa úložišť sedm míst, například oblast u Pačejova na Klatovsku. Radnice dosud úspěšně bránily přípravám stavby, ale brzy už mohou být bezmocné. Ministerstvo průmyslu převedlo odpovědnost za geologické průzkumy ze Správy úložišť jaderného odpadu na Diamo. To zatím požádalo o prozkoumání oblasti Kraví hory na jižní Moravě, záhy ale zřejmě zamíří i jinam. „Začínají žádat o průzkumy a obce o tom vůbec nevědí. To je porušení všech dosavadních dohod,“ řekl Karel Zrůbek z Pracovní skupiny pro dialog o hlubinném úložišti.

Vedení Správy úložišť radioaktivních odpadů odmítá, že by chtělo smlouvou s Diamem obejít obecní veta. Tvrdí, že jí jde především o zkušenosti Diama s těžbou. Nezastírá však, že jde i o vztahy s radnicemi. „Dlouhodobě v té lokalitě působí, protože těží uran v blízkosti a má dobré kontakty s obcemi. Z tohoto důvodu s nimi SÚRAO podepsala mandátní smlouvu,“ shrnul ředitel správy úložišť Jiří Slovák.

Starostové obcí, ke kterým by mohli výzkumníci Diama zamířit, sepsali výzvu nazvanou K hlubinnému úložišti férově. Situace kolem vybudování úložiště značně ovlivňuje i rozvoj některých obcí. Ty totiž mají stále větší problémy prodat stavební parcely nebo domy určené k bydlení.

Zdeněk Mlnařík o hledání úložiště jaderného odpadu (zdroj: ČT24)