Z Děčína do Prahy už jedině přes Nový Bor, nařídí Ústecký kraj kamionům

Nový Bor (Českolipsko) – Ústecký kraj chce nákladním automobilům zakázat jízdu přes Benešov nad Ploučnicí. Důsledků se obávají obyvatelé sousedního Libereckého kraje, očekávají, že se kamiony „přestěhují“ k nim a budou jezdit od Děčína do Prahy výhradně přes Novoborsko. Problém Benešovských tak kraj vyřeší pouze tím, že odkloní nákladní dopravu do jiných obcí.

Na regionálních silnicích nemají kamiony co pohledávat, rozhodli zastupitelé Ústeckého kraje, od léta proto zakážou nákladní dopravě vjezd do Benešova nad Ploučnicí. „Silnice druhé třídy není uzpůsobena pro tranzitní dopravu. Z výstupů, které máme, tuto cestu využívají převážně cizí dopravci,“ řekl krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek. Od obyvatel města zklidili zastupitelé pomyslný aplaus – petici proti náklďákům podepsaly během dvou týdnů dva tisíce lidí, tedy polovina města.

Kamionům se tak ovšem uzavře cesta z Děčína do České Lípy (odkud pokračují na Prahu) po benešovské silnici II/262 a zbude jim jediná trasa – po státních silnicích I/13 a I/9 přes Nový Bor. Tudy už dnes jezdí mnoho kamionů, obyvatelé obcí na trase očekávají, že se v létě jejich počet zdvojnásobí. „Nejen já, ale i kolegové ze sousedních obcí jsou tím velmi rozezleni. Pro dopravu jsou určeny všechny komunikace, bez ohledu nato, jestli je to jednička nebo dvojka,“ uvedl novoborský starosta Jaromír Dvořák. Přímo jeho města se benešovský zákaz příliš nedotkne, kamiony objedou Nový Bor po obchvatu. Zato se však podívají do centra Kamenického Šenova nebo Skalice u České Lípy.

Podle Ústeckého kraje jsou obavy zbytečné, kamiony z Benešova se rozmělní do více směrů. Dotčení starostové už ale plánují protesty. S vedením Ústeckého kraje o problému hovořil i hejtman Libereckého kraje, zatím však rozhodnutí zakázat v létě vjezd kamionů do Benešova nad Ploučnicí trvá.

Lucie Pokorná o zákazech pro nákladní automobily (zdroj: ČT24)