Na muzeum TGM čekaly Lány desítky let, mají ho teprve deset let

Lány (Kladensko) – V obci, kde rád pobýval a kde je pohřben, má už deset let muzeum Tomáš Garrigue Masaryk. Lánská expozice představuje život i dílo filozofa, sociologa a prvního československého prezidenta. Těm, kteří v sobotu přijdou oslavit její jubileum, nabídne také Masarykova oblíbená jídla.

Ručník s monogramem, klobouk Charlotty Garrigue Masarykové nebo cestovní klobouk si v lánském Muzeu T.G.M. prohlédlo na 150 tisíc lidí. „Masaryk a koně, Masaryk a železnice, Masarykova oblíbená jídla – to bylo velmi oblíbené téma pro návštěvníky,“ přiblížila vedoucí muzea, které je pobočkou rakovnického Masarykova muzea, Magdalena Elznicová Mikesková.

Poměrně nedávný vznik lánského muzea byl přitom splněním dlouholetého snu. O vzniku prezidentské expozice v místě jeho úmrtí se začalo hovořit již po válce – jeho otevření však dlouho znemožňovala politická situace. „Po roce 48 byl Masaryk pro nový režim nepřijatelný. S touto myšlenkou se zase znovu koketovalo v roce 68,“ popsal ředitel muzea František Povolný. Koncem 60. let skutečně vznikla výstavní síň, ale ta brzy zase zanikla. Po revoluci zase chyběly peníze, a tak muzeum mohlo otevřít až v den 153. prezidentových narozenin – 7. března 2003.

Posledním přírůstkem lánského muzea byl jezdecká socha TGM před budovou. V budoucnu by se měla rozrůst i vnitřní expozice. „Měla by zde být expozice, která ukazuje, jak byl Masaryk přijímán v 50. a 60. letech,“ nastínil ředitel Povolný.

Lucie Rosí o 10 letech muzea TGM v Lánech (zdroj: ČT24)