Nečas ocenil vojáky z poslední mise v Lógaru

Bučovice (Vyškovsko) - Vojáci z Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT), který od března 2008 působil v afghánské provincii Lógar, dostali medaile. Premiér Petr Nečas jim je dnes předal v Bučovicích na Vyškovsku. Tým ukončil svoji činnost k letošnímu lednu. Za pět let pracoval na 141 projektech souvisejících s dlouhodobým rozvojem regionu Lógar a 107krát poskytl okamžitou pomoc obyvatelstvu.

Nyní v Lógaru zůstává jen zbytek vojáků, kteří se postarají o návrat armádního materiálu. Činnost české armády tím ale v této provincii nekončí. Působit v něm bude v nadcházejících letech Vojenský poradní tým, který bude mít 60 členů. Jeho posláním ale již nebude práce na obnově regionu nebo zásahy přímo v terénu. Postará se o školení příslušníků afghánské armády. 

Veřejnost si podle vojáků představuje pod pojmem působení v Lógaru především vojenskou kontrolu nad regionem, který dříve ovládali příznivci radikálního hnutí Taliban. Jednotky PRT za pět let vyjely na 3 342 patrol a 2 580 bezpečnostních operací. Neméně důležitá byla ale podle Jany Růžičkové z armádního generálního štábu pomoc s obnovou oblasti. Okamžitá pomoc byla poskytována při tzv. projektech rychlého dopadu. Vojáci při nich v terénu zjistili logistický nebo technický problém, který ihned řešili.

Ke konci roku 2014 by v Afghánistánu mělo zůstat už jen 168 vojáků

Nejnáročnější byly rekonstrukční a rozvojové projekty, kterých se od roku 2008 uskutečnilo 141, a to za 264 milionů korun. Při nich byla nutná pomoc expertů. Mezi nejvýznamnější projekty patřila výstavba střední zemědělské školy v Pol-e Alamu, oprava přehrady v Abtaku, dále zavlažovacích kanálů v Hesaraku či výstavba kontrolního stanoviště v Chinarey. 

Z původních 539 českých vojáků, nasazených v Afghánistánu, poklesne letos jejich počet na 354. Kromě výcvikového týmu v Lógaru bude bude nadále působit obdobný tým v provincii Wardak. 

Pokračovat bude postupné stahování českých vojáků z Afghánistánu, přičemž ke konci příštího roku jich v zemi zůstane 168. Jediným novým prvkem se stane nasazení skupiny speciálních sil v první polovině roku 2014 v počtu do 50 osob. Po roce 2015 se předpokládá, že v Afghánistánu zůstane do 150 vojáků.