Plzeňská radnice odmítla stavbu obchodního centra

Plzeň – Téměř dva měsíce po referendu, ve kterém se plzeňští občané postavili proti výstavbě obchodního centra na místě bývalého Domu kultury, odmítla jeho stavbu také městská rada. Vedení města to oznámilo na veřejném projednávání územního řízení, Plzeň tak využila poslední termín k podání námitek proti stavbě. Proti stavbě nového centra se postavila také společnost Tesco, které patří sousední obchodní dům.

Stavbě se plzeňští představitelé rozhodli bránit proto, že investor, společnost Amádeus Plzeň, nesplnil předepsané regulační podmínky území a neprokázal vlastnická práva k dotčeným pozemkům, sdělili zástupci radnice. Podle zástupce firmy Jana Petříka tak „započala vůči projektu cílená šikana“. Město i obchodní konkurent se podle právního zástupce snaží námitkami zkomplikovat územní řízení, vše spěje k jeho přerušení nebo posunutí rozhodnutí na neurčito, dodal. „Vyčkáme na založení všech dnes zmíněných námitek do správního spisu a následně k nim zaujmeme stanovisko formou kvalifikovaného podání,“ uvedl Jan Petřík.

Průběh územního řízení se ovšem nelíbí ani přípravnému výboru referenda, ve kterém Plzeňané stavbu obchodního centra Corso Americká zamítli. Jeho zástupci chtějí, aby veřejné projednávání skončilo kvůli podjatosti tajemnice města a plzeňského stavebního úřadu. „Měl by o tom (územním řízení) rozhodnout jiný stavební úřad, protože primátor je ze zákona o obcích nadřízený všem pracovníkům magistrátu, jmenuje a odvolává tajemníka, který jmenuje a odvolává vedoucí správních odborů,“ uvedl zástupce výboru Martin Marek z občanského sdružení Plzeňané. Tomáš Benda ze stavebního úřadu uvedl, že námitku předá nadřízenému krajskému stavebnímu úřadu, který rozhodne do 60 dnů. Pokud podjatost uzná, bude se veřejné projednávání opakovat.

David Havlena o odmítnutí obchodního centra (zdroj: ČT24)

Obchodní centrum mělo vzniknout na břehu Radbuzy, v lednovém referendu proti němu však hlasovalo 63 procent účastníků referenda, hlasovat přišlo 42 procent voličů. Město se proto chystá investorovi vypovědět nájemní smlouvu na své pozemky, na které mělo obchodní centrum zasahovat. Zástupce investora ovšem před časem oznámil, že projekt zmenší tak, aby na městské pozemky nezasahoval.