Ministerstvo upravuje ochranné pásmo náměšťského letiště, obce reptají

Náměšť nad Oslavou (Třebíčsko) – Jak mají vypadat domy a co pěstovat na polích chce nařídit obcím v okolí vojenského letiště v Náměšti nad Oslavou ministerstvo obrany. Obce spadají do ochranného pásma letiště, ministerstvo nyní připravuje nové podmínky. Starostům takový přístup vadí. Tvrdí, že jim letiště působí pouze samé komplikace, nic dobrého nepřináší a naopak brzdí rozvoj obcí. Armáda navíc prý nebere v úvahu námitky obcí.

Z náměšťského letiště jde hluk a zápach leteckých paliv. Pro obyvatele okolních obcí jsou to však jen maličkosti ve srovnání se zákazy, které připravilo ministerstvo obrany v rámci ochranného pásma. Pásma byla vyhlášena už dříve, kdy je spravovala armáda, starostové jsou zklamáni z vývoje, který nastal, když se jimi začalo zabývat ministerstvo. Omezena je například výška i vzhled nových staveb, v ochranném pásmu se navíc nesmějí pěstovat některé zemědělské plodiny – například peckoviny nebo obiloviny lákající ptáky. Starostové se navíc cítí ministerstvem ignorováni. „My jsme se k návrhu vyjadřovali. To, co přišlo teď, je stejné jako návrh, takže žádná naše námitka nebyla vzatá v potaz,“ rozzlobilo ministerstvo starostu obce Sedlec Pavla Petráka.

Podle ministerstva ale nemá ve skutečnosti jít o žádný převrat. „Nejedná se o nic nového, všechna opatření platí už z minulosti,“ upozornil ovšem Vladimír Lukovský z ministerstva obrany.

Radovan Daněk o ochranných pásmech náměšťského letiště (zdroj: ČT24)

Obcím ovšem vadí především to, že z ochranných zón nic nemají – ani kvůli omezením, ani kvůli hluku. „Letiště neplatí ani daň z nemovitosti, tudíž z toho nemáme vůbec nic,“ doplnil starosta obce Sedlec Pavel Petrák. Starosta Popůvek Milan Krajčovič by uvítal, kdyby ministerstvo například zaplatilo opravy silnic. Jakékoli kompenzace však podle Vladimíra Lukovského nepřipadají v úvahu nejenom proto, že to ministerstvu obrany nikdo nenařizuje, ale i proto, že úřad nemá dost peněz.

Obce z nejbližšího okolí náměšťského letiště hodlají proti omezením bez kompenzací bojovat dál. Čekají také, že s nimi armáda začne mnohem intenzivněji jednat.