Chomutov chystal zdražení jeslí kvůli DPH, nakonec platit nemusí

Teplice – Počet jeslí v České republice klesl za posledních dvacet let z několika set na necelou padesátku. Provozují je města, která musí platit většinu provozních nákladů, přestože se zvyšují i částky, které platí rodiče. V Chomutově dokonce hrozilo, že se měsíční poplatek zvýší o několik stovek kvůli DPH.

Chomutov je jedním z posledních měst, která jesle provozují. Teď ale hrozilo, že bude třeba zvýšit měsíční poplatky. Jesle provozují městské sociální služby v živnostenském režimu, proto provozovateli hrozilo, že bude muset odvádět daň z přidané hodnoty. Měsíční poplatek pro rodiče tak měl vzrůst zhruba o 300 korun.

Stát ale tentokrát couvnul, Generální finanční ředitelství chomutovské sociální služby od platby daně osvobodilo. „Jako poskytovatelé výchovné péče nemusíme DPH uplatňovat,“ uvedla ředitelka sociálních služeb Alena Tölgová. Díky nezměněným podmínkám a podpoře chomutovského magistrátu uvažuje vedení jeslí o rozšíření kapacity z 15 až na 25 dětí. 

Že by výrazné zvýšení poplatku nemuselo být pro jesle likvidační však ukazuje příklad nedalekých Teplic. Letos zdražil měsíční poplatek za pobyt dítěte z 1 500 na 2 000 korun, na poptávce se to ale neprojevilo. „Nemůžeme říct, že bychom měli úbytek – v žádném případě,“ zdůraznila ředitelka teplických jeslí Iveta Kloučková.

Petr Baraňák o zdražování jeslí (zdroj: ČT24)