Kroměřížský soudce řídil opilý, seberou mu talár?

Kroměříž - Předseda kroměřížského soudu Petr Marák by mohl přijít o soudcovský talár. V úterý večer totiž řídil auto v podnapilém stavu a havaroval. Naměřili mu skoro půl promile alkoholu. Případ nyní vyšetřuje policie, která podrobnější informace zatím nechce zveřejnit. Zda Marák přijde o svou funkci, rozhodne jeho nadřízený Jaromír Pořízek. Informoval o tom server iDNES.

Marákovo auto se střetlo s jiným vozem v úterý na Husově náměstí v Kroměříži kolem šesté hodiny večerní. V autě seděla i jeho manželka. Soudce nadýchal 0,44 promile. „Dal jsem si dvě dvojky vína a jel jsem vyzvednout ženu. Zhruba kilometrovou vzdálenost,“ přiznal Marák na přímý dotaz redakce serveru iDNES. Podle svědků svůj vůz zcela zničil, on i jeho žena ale vyvázli bez zranění.

„Tirák mi nedal přednost a najednou se na mě řítil. Nikomu se nic nestalo,“ uvedl Marák. Skutečnost, že soudce není viníkem nehody, potvrdil i svědek. Policie se k případu s ohledem na probíhající vyšetřování nechce vyjadřovat. Jaký dopad bude mít řízení pod vlivem alkoholu na soudcovskou kariéru Maráka, záleží výhradně na rozhodnutí jeho nadřízeného. Tím je předseda krajského soudu v Brně Jaromír Pořízek.

Jde o dopravní přestupek, na funkci to nemá vliv, tvrdí policie

Vzhledem k množství alkoholu jde z pohledu policie o dopravní přestupek. Podobný, jako je třeba jízda na červenou. „Takovýto přestupek nemá přímý dopad na výkon jeho funkce,“ uvedl předseda Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník. Podle jeho zkušeností jde o ojedinělý případ. „Soudce by pochopitelně měl dodržovat předpisy příkladněji než ostatní, ale je to také jen člověk,“ dodal Lichovník.

Marák jako soudce rozhodoval například o propuštění sedmadvacetiletého muže, který v červenci roku 2003 ve Zlíně na Jižních Svazích zabil matku a těžce zranil otce, z psychiatrické léčebny do ambulantní péče. Osvobodil i matku, která odmítala povolit přeočkování svých dětí. Rozhodoval také v případu Ladislava Lakatoše z Kroměříže, který dlouhou dobu terorizoval své okolí, aniž by se ho podařilo dostat za mříže.

Telefonát Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)