Švestkové knedlíky s mákem – něco z Masarykova majestátu

Lány – Muzeum Tomáše Garrigua Masaryka ve středočeských Lánech, které slaví desetileté výročí své existence, připomíná narození prvního česko-slovenského prezidenta. Návštěvníci mohou vedle vernisáže fotografií v tamním muzeu ochutnat i oblíbená jídla prezidenta zakladatele, mezi která patřily třeba halušky, bramboračka nebo proslulé švestkové knedlíky sypané mákem.

Pokrmy pro návštěvníky připravili pracovníci muzea podle původních receptů, například makovec mohou okusit stejný, na jakém si pochutnával i Masaryk. „Měl by to být recept od maminky Tomáše Garrigua Masaryka Terezie Kropáčkové, která byla výborná kuchařka,“ přiblížila pro Českou televizi vedoucí Muzea T.G. Masaryka v Lánech Magdalena Elznicová Mikesková.

Mezi pochutinami prvního prezidenta zaujímala své místo bramboračka s houbami z Lánské obory. Masaryk s rodinou často pobýval ve slovenských Topolčiankách, kde si oblíbil slovenské halušky s bryndzou.

K dnešnímu vzpomínkovému programu patří pietní akt u jezdecké sochy Masaryka, návštěvníci si mohou prohlédnout i vernisáž fotografií s názvem Masarykova zastavení.