Divočáci terorizují Plzeň

Plzeň – Stádo divočáků ničí a ohrožuje okrajové části Plzně. Lidé se tam večer bojí chodit ven. Nejvíc ohroženi jsou zahrádkáři, stěžují si ale i sportovci. Fotbalistům v Liticích zdevastovali divočáci hřiště. A to hned dvakrát po sobě.

Místo hřiště oraniště – tak se na fotbalovém trávníku podepsala skupina několika divočáků za jeden večer. Po rozednění čekal sportovce šok. „Tady je vidět hloubka toho vrypu. Nejhorší je to, že se ten povrch naruší,“ uvedl předseda TJ Litice Miroslav Klůs. Divočáci tady řádili už minulý týden. Teď přišli znovu a zanechali za sebou stejnou paseku. Zoufalí fotbalisté tak začali stavět železné ploty. „Až uděláme kompletní oplocení, tak teprve potom můžeme nastoupit na trávu,“ doplnil předseda oddílu kopané TJ Litice Stanislav Voves.

A podobnou spoušť za sebou zanechávají divočáci v Plzni na Valše u rodinných domů. Lidé tady už mají strach vycházet. „Vrhnou mláďata, a tak se může stát, že člověka napadnou,“ vysvětlil starosta Litic Jaromír Janoušek.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Divočáci se přemnožili, podle myslivců se jich v okolí pohybuje asi stovka. Na lidi a město si zvykli, nebojí se tak přijít přímo do ulic. Jenže odstřel v obydlených částech města není možný. Navíc myslivců je málo a individuální lov se na počtu prasat neprojeví. „Jsme málo úspěšní, protože v lesních porostech se vystřelí třeba pět nebo sedm ran a pouze jeden kousek se uloví,“ konstatuje člen Mysliveckého sdružení Litice Miroslav Naar.

S divočáky v Liticích marně bojují už téměř dva roky. Loni tady na ně uspořádali velký hon. Jeho výsledkem bylo ale jedno střelené prase a dvě lišky.