Pražská botanická zahrada vítá jaro výstavou orchidejí

Praha - Jako každý rok s příchodem jara i letos připravila pražská botanická zahrada výstavu orchidejí a dalších tropických rostlin, letos mají navíc návštěvníci možnost navštívit skleník Fata Morgana i v noci. Na výstavě mohou milovníci exotických rostlin obdivovat bohatě kvetoucí hybridy oblíbených rodů, které lze pěstovat i doma, stejně jaké mnohé neobvyklé rostliny pocházející z Jižní Ameriky nebo Bornea. Tento víkend je pak věnován aranžování orchidejí, aranžmá z orchidejí letos připravil známý aranžér Benjamina Claessen.

Letošní ročník výstavy se zaměřuje na orchideje rodu Vanda, které lze označit za matky všech orchidejí. Výstava bude doplněna víkendovým programem plným ukázek aranžování i zajímavých přednášek. Tento víkend si návštěvníci mohou vyzkoušet aranžování orchidejí, o týden později jsou připraveny přednášky třeba o orchidejích ve Vietnamu a poslední březnový víkend je věnován pěstování orchidejí.

Výstava se koná ve skleníku Fata Morgana od 8. do 24. března, skleník bude mimořádně otevřen až do 20. hodin. Součástí je i prodej orchidejí, přednášky a ukázky aranžmá.

Jak správně pěstovat orchideje?

Přestože každý druh orchideje vyžaduje individuální péči, pár obecných pravidel existuje. Většina běžně dostupných druhů se prodává v průhledné nádobě (a do takové je třeba rostliny také přesadit ve chvíli, kdy původní květináč přerostou), umístěny by měly být na světlém místě a důležitá je i správná zálivka: pro většinu obvyklých orchidejí to znamená jednou týdně namočit rostlinu zhruba na hodinu do vody, nejlépe dešťové (chvíli, kdy je třeba rostlinu zalít, poznáte i podle toho, že jsou kořeny seschlé).

Výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana (zdroj: ČT24)

Letošní novinkou jsou pak noční prohlídky, které se konají vždy v pátek a v sobotu po osmé hodině večer. Noční prohlídka skleníkem trvá 1 hodinu a v novém světle ukáže nejen orchideje, ale i tropický skleník Fata Morgana.

Skleník Fata Morgana je jedinečný svým architektonickým řešením, jeho interiér je rozdělen do tří samostatných částí s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu, v nichž se návštěvník postupně seznamuje s rostlinstvem tropického a částečně i subtropického klimatického pásma.