Kormorán se rybářům prodraží

Poodří – Kormorán velký přestane být chráněným živočichem. Hejna těchto ptáků působí každoročně chovatelům ryb škody za desítky milionů korun. Zástupci rybářství ale spokojení nejsou. Přijdou o kompenzace od státu a obávají se ekonomických problémů.

Na první pohled ulovili chovatelé ryb kapitální kousek. Od 1. dubna nebude jejich hlavní konkurent kormorán velký státem chráněný. Jenže rybníkáři zdaleka nadšení nejsou. „Jednoznačně prohra, protože v momentě, kdy kormorán zmizí ze seznamu zvláště chráněných živočichů, končí náhrady státu, které byl povinen nám proplácet,“ uvedl jednatel rybářství Denas Studénka David Sirotek. Mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík však namítá: „Není logické ani účelné chránit druh, který již není ohrožen jako v minulosti, ale který je v současné době naopak přemnožen.“ Stát vyplatil od počátku století téměř 300 milionů korun náhrad. Největší rybářství tak mohla získat částku až milion ročně.

V České republice přitom hnízdí jen asi 300 párů kormorána. Stohlavá hejna se k nám stahují ze severních zemí. Chovné rybníky jsou pro ně ideálním lovištěm. „Ryby jsou v rybnících tříděné, jsou různých velikostí. Největší problém je u násadových ryb, kde ta ryba má méně než 1 kilogram a kdy ji kormorán dokáže polknout,“ vysvětlil pracovník Záchranné stanice Bartošovice Jan Kašinský.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Odstřel kormoránů zajišťují pro rybníkáře myslivci. Chovatelé ryb jim za to musí platit. Předpokládají tedy, že se jim znatelně zvýší náklady. „Máme informace, že v rámci Evropy bylo mnoho rybářství, u kterých predační tlak kormoránů a vyder způsobil, že ty podniky zkrachovaly,“ potvrdil vedoucí výroby Chovu ryb Jistebník Antonín Madzia.

Jak zrušení náhrad ovlivní cenu ryb, však zatím zástupci rybářství spekulovat nechtějí.