Sníh opět zde – auta bourají

Praha – Severozápadní část Česka pokryl nový sníh. Na některých místech stále sněží, po celý den očekávají meteorologové ojedinělé přeháňky. Tam, kde nasněžilo, je to poznat nejenom v krajině, ale i na silnicích – ty jsou spíše než sněhem „pokryty“ nabouranými auty.

Českem prochází frontální rozhraní, které odděluje severozápad republiky od zbytku. Zatímco tedy v západních, severních, východních a středních Čechách napadl sníh, v jižních Čechách, na Moravě a ve Slezsku je většinou teplota nad nulou a po sněhu není ani památky. Podobné to bude i po zbytek dne a zítra. Zatímco na severozápadě Čech by neměly ani odpoledne vystoupat teploty výrazně nad nulu – nejvyšší teploty se mají pohybovat mezi 0 a 4 stupni Celsia – ve zbytku republiky bude až 9 stupňů nad nulou. Výrazné rozdíly v počasí budou i na horách, nejčastěji -4 stupně Celsia, v Beskydech ale bude na nule a na Šumavě dokonce +2 stupně. Podobné teploty a jejich rozložení na českém území očekávají meteorologové i v úterý.

Nový sníh má – tam, kde napadl – významný vliv na dopravu. Na některých místech nemuselo ani sněžit, protože začal namrzat déšť. Například na Jičínsku sjel ráno do příkopu autobus, v Libereckém kraji zase bourají auta, a to především na silnicích nižších tříd, kde se vytvořilo náledí. Náledí trápilo nad ránem řidiče také v Ústeckém kraji.

Nehoda tří automobilů ráno uzavřela dálnici D5 ve směru na Prahu nedaleko od hranic. Po osmé hodině se ale podařilo zprůjezdnit alespoň jeden pruh.