Košický zlatý poklad naposledy v Česku, k vidění bude v Ostravě

Ostrava – Zlaté mince z Uher, Holandska, Rakouska, Čech i Anglie, Švédska nebo Španělska si mohou od pátku prohlédnout náštěvníci Ostravského muzea. Přicestoval tam košický zlatý poklad, jehož součástí je kromě skoro tří tisíc zlatých mincí také zlatý řetěz a několik medailí. Ostrava je poslední místo, kam Slovenské národní muzeum poklad zapůjčilo, potom už se vrátí zpět do své domovské košické expozice, která posledních pět let procházela rekonstrukcí. Ostravské muzeum vystaví zlatý poklad ve speciální místnosti se střeženými vitrínami.

Poklad ukryl jeho neznámý majitel, našli ho stavební dělníci v roce 1935, když v Košicích kopali základy nové budovy. Sami nálezci dopadli špatně – část pokladu se pokoušeli rozprodat, mimo jiné zlatníkovi, který je však udal a dělníci skončili ve vězení. Košičtí později museli svůj poklad hájit, chtěli ho Češi, Maďaři i Němci, ale nakonec zůstal na Slovensku jako jedna z hlavních atrakcí Slovenského národního muzea, ročně se na něj přichází podívat na 50 tisíc lidí.

Mince v pokladu vznikly v 15. až 17. století, jde o díla z 81 mincoven. Zlatý řetěz dlouhý 214 centimetrů, který je také součástí pokladu, vznikl v renesančním období, návštěvníci výstavy spatří také tři zlaté medaile s ražbami krále Ferdinanda I., Viléma z Rožmberka a Albrechta z Valdštejna. Spolu se 2 920 zlatými mincemi váží třináct kilogramů. Celý poklad byl ukryt v měděné schránce o tvaru bochníku chleba.

Vzácný poklad cestoval ze svého dočasného bratislavského úkrytu v trezoru Slovenské národní banky pod bedlivým policejním dohledem. V Ostravě bude košický zlatý poklad k vidění od pátku 15. března až do 5. května. Potom už zamíří do Košic, kde byl naposled k vidění před pěti lety – kvůli rekonstrukci budovy Slovenského národního muzea se stěhoval do Bratislavy, jeho vlastník potom poklad zapůjčoval na výstavy do zahraničí.

Lucie Křížková a Iva Zikmundová o košickém zlatém pokladu (zdroj: ČT24)