Žižkovské nádraží definitivně kulturní památkou

Praha - Ministryně kultury Alena Hanáková definitivně potvrdila památkovou ochranu Nákladového nádraží Žižkov. O rozhodnutí informoval místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický (ŽnS). Původně chtěl investor ve spolupráci s Českými drahami budovu zbourat a v rozsáhlém areálu vybudovat novou čtvrť. Proti se ale postavily některé občanské iniciativy i žižkovská radnice.

Jan Vondryska z ministerstva kultury informace Prahy 3 nepotvrdil. Uvedl jen, že rozhodnutí ohledně nádraží padlo v pátek. Jak ministryně rozhodla, zveřejní úřad v úterý. Ministryně zamítla už několikáté odvolání Českých drah a počtvrté potvrdila památkovou ochranu nádraží. Rozhodnutí tak již nelze zvrátit.

Kulturní památkou se stala hlavní budova nádraží, která se skládá ze tří křídel - administrativního podél ulice Želivského a dvou křídel překladišť. Stavba z 30. let patřila podle odborníků k nejmodernějším svého druhu v Evropě jak z hlediska technologie, tak z hlediska architektury.

„Jde o mimořádně kvalitní a velmi dobře dochovaný příklad funkcionalistické stavby technického určení, který dokládá vysokou technickou i architektonickou vyspělost industriálních staveb na území tehdejší Československé republiky,“ uvedlo dříve ministerstvo.

„Zápis na seznam kulturních památek završil naše úsilí pouze v první etapě,“ uvedl Stropnický. Nyní chce radnice jednat s vlastníkem, jímž jsou České dráhy, o dalším využití areálu. „Usilovně jednám s několika organizátory dočasných projektů, které by nádraží už letos zpřístupnily veřejnosti, ale i s několika zájemci o trvalé využití,“ doplnil.

Národní památkový ústav (NPÚ) vnímá funkcionalistickou budovu nádraží jako cennou připomínku architektury své doby. Dlouhodobě se diskutuje o tom, že by v budově nádraží mohl najít sídlo Národní filmový archiv, který má nouzové a pronajaté prostory na několika místech v Praze.