Zlínská rada je v zastupitelstvu v menšině

Zlín – Většinu v zastupitelstvu ztratila městská rada ve Zlíně. Do opozice odešli tři dosavadní členové hnutí za Morální očistu radnice (M. O. R.), kterým vadí, že se do orgánů městských společností dostávají členové ODS. Podle zastupitelů si tak největší koaliční strana TOP 09/STAN začala namlouvat ODS, proti které se před volbami vymezovala. Trojice zastupitelů, kteří už nechtějí radu podporovat, vyzvali zbylé čtyři zástupce M. O. R., aby je následovali, ti to odmítli. Koalice teď má 20 hlasů z 41.

K trojici zastupitelů, kteří už koalici nechtějí podporovat, patří bývalá náměstkyně zlínského primátora Eva Štauderová. Krok své skupiny zdůvodnila tím, že na magistrátu vznikla „skrytá koalice s ODS“, proti které se přitom TOP 09/STAN i další koaliční strany před volbami vymezovaly. „Dělají se výměnné obchody, kterými mají být hlasy zástupců ODS koalici zajištěny. Z tohoto důvodu dnešní vedení radnice zametá zásadní problémy minulosti pod koberec. Mimo jiné má být v zastupitelstvu prosazeno odvolání našeho zástupce (Miroslava Rafaji) ve Vodovodech a kanalizacích Zlín, který se stal v dozorčí radě nepohodlným a má být nahrazen zástupcem ODS Miroslavem Hladíkem,“ uvedla Štauderová.

Sám Miroslav Hladík odmítl, že by se jednalo o námluvy jeho strany s TOP 09, ODS podle něj pouze vykonává kontrolní činnost. 

Přestože koalice, již tvoří kromě TOP 09/STAN a M. O. R. také KDU-ČSL a Zlínské hnutí nezávislých (ZHN) a podporuje ji i jeden nezařazený zastupitel, ztratila většinu, o jejím opětovném získání zatím neuvažuje. Úvahy o přibrání nového koaličního partnera označil primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) za předčasné. Uvedl, že nyní chce o jednotlivých návrzích více diskutovat s opozicí. „Počty jsou jasné,“ podotkl primátor.

Rozložení sil ve zlínském zastupitelstvu

Koalice (20 hlasů):

  • TOP 09/STAN (10 zastupitelů)
  • část M. O. R. (4)
  • KDU-ČSL (3)
  • ZHN (2)
  • nezařazený (1)

Opozice (21 hlasů):

  • ČSSD (7)
  • ODS (6)
  • KSČM (3)
  • část M. O. R. (3)
  • nezařazení (2)

Miroslav Hladík, který předsedá zastupitelskému klubu ODS, se také do koalice zatím nechystá. „Sice se říká, 'nikdy neříkej nikdy', ale my jsme po výsledku minulých voleb řekli, že budeme čtyři roky v opozici,“ řekl Hladík.

Odchod tří zastupitelů z hnutí M. O. R. znejistilo nejen budoucnost zlínské rady, ale také hnutí samotného – obě jeho frakce se nyní považují za skutečné představitele M. O. R. Čtyři zastupitelé, kteří nadále zůstávají v koalici, považují krok svých bývalých kolegů za faktické opuštění zastupitelského klubu i samotného hnutí. „Máme jen zastupitelský klub. Chápeme to tak, že má právo za hnutí mluvit,“ uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld. Naopak bývalý radní Pavel Jungmann označil skupinu kolem Evy Štauderové za skutečné hnutí M. O. R., protože „dodržují jeho program“.