GIBS uzavřela hamerský panelák, zatýkala a zneškodnila výbušninu

Velké Hamry (Jablonecko) – Šest hodin nemohli obyvatelé paneláku ve Velkých Hamrech domů. Budovu ráno nechala evakuovat a uzavřela Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Inspektoři zadrželi policistu, v jehož bytě byly výbušniny – zřejmě silně výbušný pentrit. Panelový dům inspekce zpřístupnila ve dvě odpoledne.

Generální inspekce bezpečnostních sborů v pět hodin ráno zadržela muže, v jehož bytě v pátém patře hamerského paneláku měly být výbušniny, podle dostupných informací pentrit. Poté požádali o pomoc hasiče, kteří v osm ráno evakuovali 30 lidí a spolu s policisty uzavřeli okolí budovy. Pět evakuovaných nalezlo dočasné útočiště na radnici, ostatní vyrazili ke známým. Většiny lidí, kteří v domě žijí, se jeho vyklizení vůbec nedotklo. „Byli v práci, děti ve škole. Proto tam zbyli pouze ti, co nepracují nebo jsou v důchodu,“ přiblížil starosta Velkých Hamrů Jaroslav Najman. Evakuaci inspekce ukončila ve dvě odpoledne. „Při prvotní domovní prohlídce bylo vyloučeno akutní nebezpečí, které mohlo hrozit obyvatelům panelového domu, a z toho důvodu už byli vyrozuměni, že kdo potřebuje, může se domů vrátit,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Výbušnina v panelovém domě ve Velkých Hamrech (zdroj: ČT24)

Hasiči po evakuaci pomohli inspektorům také dostat se do bytu. „Před vniknutím do bytu v pátém patře ještě několikrát prověřili, zda se v objektu skutečně nikdo nenachází, odpojili dům od elektrického proudu a připravili útočný proud. Dva hasiči pak asistovali při otevření dveří do bytu,“ popsala účast hasičů jejich mluvčí Zdenka Štrauchová. Muž, kterého GIBS ráno zadržela, je podle informací ČT jedenatřicetiletý policista z obvodního oddělení v Tanvaldu. GIBS samotná zatím zveřejňuje informace jen velmi opatrně. „Byl zadržen příslušník Policie České republiky, bylo tam reálné podezření z páchání trestné činnosti,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová. Inspekce také připustila, že v jeho bytě nalezla chemikálie. „Jednalo se o látky a předměty, které byly potenciálně nebezpečné,“ doplnil ředitel GIBS Ivan Bílek.

Pentrit – tedy pentaerythrittetranitrát označovaný zkratkou PENT – je velmi silná výbušnina, která se používá k výrobě rozbušek a detonátorů a také k výrobě tříštivých náloží menších kalibrů. Ke svým útokům ho často využívají teroristé. V roce 1983 při útoku Sánchezovy skupiny poškodila exploze francouzské kulturní centrum v Západním Berlíně, budova se téměř zhroutila.