Bude mít příští papež české kořeny? Vlastislav v to doufá

Vlastislav - Obec Vlastislav na Lovosicku by se v příštích letech ráda zapsala do dějin jako místo narození příští hlavy katolické církve. Pochází odsud totiž vídeňský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn, který má určité šance stát se papežem. Narodil se na zdejším zámku Skalka v roce 1945 jako potomek šlechtického rodu. Místní tak věří, že by se jeho zvolením zviditelnila nejen jejich obec, ale především Česká republika.

Rodina Shönbornova musela odejít z Československa po druhé světové válce po vydání Benešových dekretů. Na svou rodnou zem ale kardinál nezanevřel a do své vlasti se rád a často vracel i v období totality. Starostka obce Marie Kubíková vzpomíná na jeho poslední návštěvu svého rodiště v roce 2007. „Byl tu u příležitosti narozenin kardinála Vlka a tuto příležitost využil i k návštěvě svého rodného kraje,“ vzpomíná.

Je to dobrý člověk, říkají místní

Podle starostky by se Christoph Schönborn hodil do role papeže. „Je to takový čistý, dobrý člověk. Na mě udělal veliký dojem. Setkání bylo velice příjemné. Myslím, že kdyby byl zvolen papežem, byl by přínosem jak pro církev, tak pro společnost,“ míní.

Místní farář Tomasz Dziedzice dodal, že by volba tohoto kardinála byla požehnáním pro český národ. Doufá zároveň, že by napomohla k prohloubení víry lidí. „Hodně mladých lidí hledá cestu k bohu, vrací se k víře a ke zbožnosti. Lidé by tímto zvolením mohli najít cestu ke kořenům, k tradici a k hlubší víře v Boha,“ uvedl.

I když rod Schönbornů pochází historicky z Německa, česká větev této rodiny dávala vždy najevo pevné spojení s českým prostředím. Nejsilněji prokázali Schönbornové svůj vztah k Československu na začátku druhé světové války. Přestože obyvatelé Vlastislavi, kde stojí zámek Skalka, sepsali na konci války prohlášení, že Schönbornové stáli na straně Československa, rodinu to před vyhnáním nezachránilo a jejich majetek si pro sebe zabavil stát.

Kardinál Schönborn za totality podporoval české kněží, kterým totalitní režim zakazoval činnost. Poprvé se do svého rodiště podíval až po pádu komunistického režimu. Ve své současné vlasti mimo jiné přijal jménem duchovenstva vinu za sexuální zločiny rakouských kněží.

Rozhovor s obyvateli Vlastislavi (zdroj: ČT24)