Taxikáře ubodali a okradli o 4 tisíce. Dostali výjimečné tresty

Liberec - Za ubodání taxikáře rozdal Krajský soud v Liberci Luboši Nigrinovi a Romanu Bryknerovi výjimečné tresty ve výši 25 a 21 let vězení. Na pomezí Liberce a Jablonce řidiče zavraždili a okradli o 4 000 korun. Rozsudek není pravomocný, jeden z obžalovaných se hned odvolal, druhý a státní zástupkyně využijí lhůty na rozmyšlenou.

Oba šestadvacetiletí muži byli v době činu nezaměstnaní, bydleli v jednom bytě v Jablonci a přes den hráli počítačové hry. Přepadení vymyslel Nigrin, na něhož byla exekuce za nezaplacenou elektřinu ve výši 180 tisíc korun. Zaplatit měl i 829 tisíc za účast na podvodu, v němž figuroval jako tzv. bílý kůň. Za to dostal podmínku a peníze musel splatit, aby se vyhnul vězení. Nápad na přepadení dostal ráno před vraždou. Brykner souhlasil. Taxikáře si vybrali náhodou, hledali někoho staršího s lepším vozem. Očekávali, že by mohl mít více peněz a že ho snáze přemohou.

Do vozu nastoupili 25. února 2012 před půlnocí, ozbrojeni kuchyňskými noži. Nechali se odvézt k autobazaru za sídlištěm Kunratická v Liberci. Zabít taxikáře údajně Nigrina napadlo, až když zastavili. Prý se obával, že by je mohl identifikovat. Zaútočil v okamžiku, kdy chtěl řidič zaplatit za jízdu. Nigrin, sedící vzadu, vytáhl nůž a opakovaně rychle bodal taxikáře. Když se mu ohnul nůž, křikl na Bryknera, aby mu pomohl. Brykner taxikáře bodl nejméně dvakrát. Podle znalce z oboru lékařství neměl napadený taxikář šanci přežít. Nepomohla by mu ani okamžitá lékařská pomoc. Bezprostředně na životě ho ohrožovaly rány na krku, těch mu oba muži zasadili jedenáct.

Nigrin si po útoku sedl na místo řidiče a s autem odjel do Jablonce. Tělo taxikáře dali obžalovaní muži do kufru a vzali mu peněženku se 4 tisíci korun, platební karty a doklady. Škodu Superb nechali v ulici Za Plynárnou, auto našli ráno policisté. Policejní terminologií vraždili mladíci brutálním a obzvláště zavrženíhodným způsobem. Napadený taxikář umíral ještě několik hodin.