Lounský odborář slíbil svou funkci a řekl si o milionový úplatek

Louny - Odborář ze Žatecka si podle policie řekl o milionový úplatek. Měl za něj odstoupit z funkce předsedy, aby ji mohl získat zájemce o využívání budov na Náchodsku, které vlastní odborový svaz Stavba ČR Prefa Žatec. Policie devětačtyřicetiletého muže přistihla při převzetí poloviny částky a obvinila ho z trestného činu přijetí úplatku. Hrozí mu až deset let vězení.

„Jako předseda jedné základní organizace odborového svazu vstoupil v jednání se zájemcem jistého rekreačního objektu na Náchodsku. Tuto nemovitost měl v úmyslu svaz pronajmout s cílem získat finanční prostředky,“ uvedla lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Podle policie se podezřelý muž koncem ledna sešel se zájemcem o pronájem areálu, který ho chtěl od svazu už nějakou dobu odkoupit. „Předseda mu tedy při schůzce navrhl, že když dostane finanční částku ve výši milion korun, odstoupí z funkce předsedy základní organizace odborového svazu a zajistí, aby tento zájemce byl zvolen do funkce předsedy, a mohl tak využívat předmětnou nemovitost pro svoje účely,“ popsala mluvčí.

Policie muže podle ní přistihla v Žatci při přebírání poloviny úplatku, druhou část měl prý dostat až po zvolení zájemce o rekreační areál do funkce předsedy. Muž pak skončil v cele předběžného zadržení a byl obviněn z přijetí úplatku, za což mu hrozí tři až deset let vězení. Policie ho stíhá na svobodě. Firma Prefa Žatec vyrábí stavební díly pro pozemní a inženýrské stavby z železobetonových konstrukcí.

Za přijetí úplatku hrozí odboráři deset let vězení (zdroj: ČT24)