Za stanoviště taxi v Praze jsou firmy ochotné připlatit statisíce

Praha – Pět stanovišť taxislužby v Praze změní v příštích týdnech své správce. Dosud taxikářské společnosti za stanoviště platily paušální cenu 1 000 korun ročně, o nových správcích teď ale rozhodly nejvyšší nabídky. A ty překonaly očekávání. Za stanoviště v centru města jsou firmy ochotné zaplatit stonásobek původní ceny.

Nové správce bude mít stanoviště u stanic metra Pankrác a Hradčanská, u křižovatky Václavského náměstí a Jindřišské, u Masarykova nádraží a u Slovanského domu Na Příkopě. Praha firmy vybrala ve výběrovém řízení, kritériem byla nejvyšší nabídka. Od dosavadních správců, kterým skončila nájemní smlouva, Praha dosud na nájemném dostávala 14 tisíc korun ročně. „U těch pěti stanovišť, kde byli vybráni noví správci, celková částka nájemného dělá 1,5 milionu,“ uvedl radní Lukáš Manhart.

Za nejdražší stanoviště v Praze na rohu Václavského náměstí a Jindřiské ulice nájemce nově zaplatí 850 tisíc korun ročně. Vítězem soutěže je firma Profitaxi. Její řidiči mimo kameru tvrdí, že i na tak vysoký pronájem dokáží vydělat. Konkurenční společnosti o tom ale pochybují.

Stanoviště taxi v Praze mění správce (zdroj: ČT24)

Nové správce chce město vybrat i u stanovišť Fair place

V budoucnu chce Praha stejným způsobem vybrat správce také u ostatních stanovišť označených žlutou cedulí Fair place. Stanoviště Fair place dávají cestujícím záruku, že zde stojící taxi nebude předražené, protože taxikáři tady musí dodržovat maximální ceny stanovené městskou vyhláškou. V současnosti je to 28 korun za kilometr. Stanoviště se správcem mají kapacitu 150 vozů, většinu z nich podle města dosud spravoval jeden provozovatel. Na místech bez správce je 196 parkovacích míst.

V hlavním městě může taxislužbu provozovat asi 4 500 taxikářů, platnou zkoušku z pražského místopisu má dokonce 7 331 řidičů. Podle metropole je na území města dlouhodobý převis nabídky nad poptávkou, podle odborných posudků by stačilo, kdyby v metropoli pracovalo asi 2 700 taxikářů.

Praha je díky novým pravomocem úspěšnější i ve vymáhání pokut

Podle radního Manharta byla Praha dlouhodobě neúspěšná při vymáhání pokut od nepoctivých taxikářů. Manhart si nyní pochvaluje možnost ukládání kaucí, kterou město od loňska má. Pokud taxikář nemá na zaplacení pokuty, může mu Praha zabavit auto. Podle Manharta tak většina taxikářů pokutu zaplatí.