Pozor na ledovku. Už ráno na ledu bourala auta

Chrudim/Praha – Ve středních a východních Čechách se může až do večera tvořit ledovka. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která platí od 9:30 až do 18:00. Již ráno ovšem led na silnici ukázal řidičům, co dokáže. Nejhorší situace panovala na Chrudimsku, státní silnice, která spojuje Pardubice s Chrudimí, byla kvůli sérii nehod dokonce na dvě hodiny uzavřena, o mnoho lepší to ale nebylo ani na dalších komunikacích. K situaci přispělo i zpoždění sypačů – uvázly v kolonách, led tak byl bez posypu.

Mrzne, teploty v noci klesly až k minus 12 stupňům Celsia a ani během dopoledne se na většině míst nedostaly nad nulu. Naopak na severu Čech napadl nový sníh, ve východních a místy také jižních Čechách se na silnicích vytvořilo náledí. Maximální teploty se vyšplhají k -3 až +1 stupni Celsia, pouze na jižní Moravě může být až +6 stupňů. Místy bude sněžit, na jihu území očekávají meteorologové smíšené srážky.

Výstraha na ledovku platí až do večera pro východ Čech jenom s mírným přesahem na Moravu – tj. pro celý Královéhradecký a Pardubický kraj, východní část Středočeského kraje a část Kraje Vysočina. Ledovka se vytváří při dešti či mrholení, které namrzá na prochladlé zemi.

Kde platí výstraha na ledovku (9:30–18:00):

  • Královéhradecký kraj: celý
  • Pardubický kraj: celý
  • Středočeský kraj: okresy Kolín, Kutná Hora, Mladá Boleslav, Nymburk
  • Kraj Vysočina: okres Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou

V Pardubickém kraji si řidiči zkusili, jak se jezdí na ledu, již ráno. Po sérii nehod byla uzavřena silnice I/37, většina havarovaných aut skončila v příkopu, silnici však zablokovala především srážka osobního auta s dodávkou. Řidičům nepomohlo, když se pokusili ucpanou státní silnici objet po souběžné trase přes Ostřešany, i ta totiž byla stěží průjezdná. „Auta jezdí krokem a cestu lemují vozidla v příkopu,“ řekl ráno operační důstojník krajské policie. Dopravní situace na celém Chrudimsku byla podle něj kalamitní. Po deváté hodině se situace zlepšila – i proto, že se po skončení špičky rozpustily kolony, ve kterých ráno uvázly i sypače.

Michal Klokočník o nehodách na Chrudimsku (zdroj: ČT24)