Krach místo obchodního centra – Zlín chce zpět pozemky

Zlín – Obchodní centrum na okraji Zlína nevznikne a soukromé společnosti na pozemku u Březnické ulice pravděpodobně nepostaví ani nic jiného. Vedení města se rozhodlo, že pozemek, který prodalo pro stavbu obchodního centra Kaskáda, koupí zpět. Firma, která ho chtěla postavit, je v konkurzu, magistrát se bojí, co by noví majitelé mohli s pozemkem udělat.

Smlouva mezi věřitelským výborem a městem je připravena k podpisu. „Smlouvu jen musí schválit zastupitelstvo, a poté ji snad do konce března podepíšeme,“ uvedl náměstek primátora Aleš Dufek. Město za pozemek zaplatí stejnou cenu, za kterou ji prodalo, tj. 80 milionů korun. Věřitelský výbor sice zprvu chtěl téměř dvojnásobek, nakonec však na požadavek města přistoupil.

Ačkoli se město obává, co by se s pozemky u Březnické mohlo stát, kdyby je získal jiný majitel, ve vyjednávání mu pomohl jejich problematický stav. Obchodní centrum mělo vzniknout mezi budovou zlínské univerzity a sportovní halou, kde je dnes točna trolejbusů a městských autobusů a parkoviště, místo je ale nyní ve špatném technickém stavu.

Jak město s pozemkem naloží, není zřejmé. Podle náměstka Dufka bude nejlepší nejprve ho zkultivovat a teprve později hledat další možné využití.

Projekt obchodního centra vzbudil ve Zlíně protichůdné názory, proti výstavbě například protestovalo občanské sdružení Klidná Březnická. Objekt měl mít sedm pater, tři z nich podzemní. Měl v něm být supermarket, menší obchody, kavárny, restaurace a velké parkoviště.