Muzeum v depu Masarykovo navrhli studenti 22krát jinak

Praha – Jak má vypadat nové Železniční muzeum NTM, které vznikne v areálu bývalého depa Praha-Masarykovo, navrhlo v ideové soutěži 22 studentských týmů. Národní technické muzeum zatím expozici připravuje, dosud neví, kolik na ni bude mít peněz, nemá ani přesnou představu o její podobě. Vedení muzea chce veřejnosti otevřít historické železniční prostory do roku 2020.

Návrhy podoby železničního muzea od 22 týmů z českých a slovenských vysokých škol technické muzeum sice vystavilo, ale v prostorách nepřístupných veřejnosti. V budoucnu by si je mohli zájemci prohlédnout při komentovaných prohlídkách. „Studentská soutěž přinesla studie, které prověřily možnosti řešení muzea v památkově chráněném areálu,“ řekl dnes novinářům předseda poroty Václav Girsa z Fakulty architektury ČVUT.

O zřízení železničního muzea rozhodla vláda již v roce 2000, o dva roky později získalo NTM do správy staré depo u Masarykova nádraží. Peníze na jeho vytvoření přislíbilo podle ředitele NTM Karla Ksandra ministerstvo kultury. Kolik jich bude potřeba, ale zatím není známo, zřejmě ale bude poměrně vysoká. Pravděpodobně v ní totiž bude zahrnuto i odstranění ekologických zátěží na místě. Technické muzeum zatím připravuje tendr na projekt železniční expozice, samotná stavba by ale zatím stejně nemohla začít – jednou z podmínek je změna územního plánu oblasti Masarykova nádraží, kterou sice již schválila pražská rada, zastupitelé se jí ale ještě nezabývali.

Železniční muzeum NTM by se mělo stát konečně důstojnou expozicí pro exponáty roztroušené dnes po celé zemi. Několik nejvzácnějších lokomotiv jako nejstarší dochovaný stroj na českém území lokomotiva Kladno je k vidění v dopravní hale hlavní budovy NTM na Letné, další stroje, jako je meziválečné rychlíkové „Mikádo“, mohou obdivovat návštěvníci Muzea ČD v Lužné a jeho deponie v Olomouci. Většina ze 141 lokomotiv ze sbírky NTM však pobývá v depozitáři v Chomutově. Ten sice muzeum pravidelně jednou až dvakrát za rok otevírá veřejnosti, podmínky pro návštěvníky však nejsou zcela optimální.