Dotaci na sociální služby Liberecký kraj odmítl, byla by příliš drahá

Liberec – O peníze z Evropského sociálního fondu na rozvoj sítě sociálních služeb nestojí Liberecký kraj. Odmítl nabídnutou 63milionovou dotaci s tím, že údržba takto zvětšené nabídky sociálních služeb by byla příliš drahá. Neziskové organizace krok kraje kritizují. Poukazují, že si tak Liberecký kraj navíc zhoršil pozici před jednáním se státem o dalších dotacích na sociální služby.

Evropský sociální fond nabízel Libereckému kraji 54 milionů korun. Podle radního pro sociální věci Petra Tulpy (SLK) však peníze nelze využít na mzdy a financování v provozu, to by kraj v příštích letech stálo dalších 22 milionů.

Podle radního Tulpy je problém především v tom, že stále přibývá žádostí od organizací, které poskytují sociální služby. Letos přibylo žadatelů o třetinu, Liberecký kraj ale rozdělí méně peněz. Zatímco loni ke státním 245 milionům korun přidal ještě 140 milionů ze svého, letos rozdělí pouze státní část, ze svého rozpočtu už výrazněji přispívat nechce. „V grantovém programu je na podporu sociálních služeb pět milionů korun, nějaké další možná přibudou z přebytku loňského hospodaření,“ upřesnil Petr Tulpa. 

Podle Jana Vaněčka ze sdružení Naděje je však rozhodnutí kraje odmítnout dotaci v době, kdy peníze na sociální služby chybí, netaktické. „Kraje teď jednají s ministerstvem o navýšení dotace a tím, že Libereckýkraj odmítl ty evropské peníze, výrazně si poškodil vyjednávací pozici,“ upozornil. Současně však Jan Vaněček podotkl, že přijetím dotace by stejně neziskovky získaly lepší podmínky pouze na rok. „S nedostatkem financí bojujeme každý rok a zatím se to vždy podařilo nějak vyřešit,“ přiznal. Naděje dostala letos z ministerstva jen polovinu potřebných peněz. Hrozilo proto, že bude muset uzavřít denní stacionář pro bezdomovce v Liberci i noclehárnu v Kateřinkách. Pomohlo město, které v únoru přidalo 708 tisíc korun.

Liberecký kraj odmítl dotaci na sociální služby (zdroj: ČT24)