Konkurz na modernizaci čističky v Táboře vyhrál nejdražší projekt

Tábor - Čistírna odpadních vod v Táboře je na hranici své kapacity, její provozovatelé proto rozhodli o její modernizaci. Do výběrového řízení se přihlásilo 13 společností, komise ale postupně pro nedostatky vyřadila dvanáct z nich. Zbyl jediný projekt, shodou okolností ten nejdražší.

Čistírna odpadních vod v Táboře je v provozu je od roku 1990 a čistí vodu ze tří měst: Tábora, Plané nad Lužnicí a Sezimova Ústí. O investici do její modernizace rozhodují zastupitelé všech tří měst. Zatímco zastupitelstvo Sezimova Ústí projekt nepodpořilo, zastupitelé Plané nad Lužnicí a Tábora se rozhodli, že výběrové řízení nezruší. I proto, aby města nepřišla o stamilionovou dotaci. Jednotní sice nebyli, většina hlasů ale rozhodla, že soutěž platí.

Postup se nelíbí opozici. Politické sdružení například žádalo přizvání nevládních organizací zabývajících se korupcí. „Chtěla jsem, aby nějaká taková instituce přezkoumala výběrové řízení,“ řekla Michaela Petrová ze sdružení JINAK. Žádná z vyřazených firem se neodvolala. Stavět se tak začne v nejbližších týdnech.

Modernizace čistírny odpadních vod je součástí už dokončeného projektu na rekonstrukci kanalizace za víc než miliardu korun.

Projekt na modernizaci čističky v Táboře vyhrál nejdražší projekt (zdroj: ČT24)