Pomoc oplácíme. Chrastava pomáhá Frenštátu

Chrastava - Pomoci zraněným a rodinným příslušníkům po obětech tragického výbuchu v panelovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm bylo cílem benefičního koncertu, který se konal v Chrastavě na Liberecku. Šestitisícové město Frenštátu oplácí pomoc za jeho dar po ničivých záplavách v roce 2010.

Sál chrastavského kina se odpoledne zaplnil do posledního místa. Vystoupení místních dětských sborů sledovalo přes tři sta lidí. Každý, kdo přišel, mohl přispět do zapečetěné pokladničky. Chrastava se Frenštátu odvděčila za více než třísettisícový dar, který před lety pomohl při obnově poničené mateřské školy. Na koncertě proto nesmělo chybět ani vystoupení místních předškoláků.

Sto tisíc korun věnovala Chrastava ze svého rozpočtu, více než třicet tisíc se pak získalo formou veřejné sbírky. „Jsem velice spokojený s tím, že lidí si vzali za své a přivítali, že když nám Frenštát tak hodně pomohl před dvěma a půl roku, tak my jim nyní pomoc oplácíme,“ uvedl starosta Chrastavy Michael Canov (SLK).

To vědomí, že na vás lidé myslí

Symbolické šeky přímo v Chrastavě převzala starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová (nez.). Peníze se připojí k více než sedmnácti milionům, které se sešly na speciálním kontě zřízeném na pomoc přeživším. „To vědomí, že na vás myslí lidé z opačného konce republiky, je nad všechny dary,“ říká Leščišinová.

Při výbuchu a následném požáru 17. února zemřelo šest lidí a dalších jedenáct bylo zraněno. Neštěstí pravděpodobně zavinil sedmapadesátiletý obyvatel domu číslo 39, který při něm zahynul. Příští týden by měli zastupitelé Frenštátu rozhodovat, jak peníze rozdělí.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)