Zvolení papeže slavily plné kostely. Napilno měli i zvoníci

Brno/Velehrad/Chvalčov – Nejenom poutní baziliky na Velehradě či Svatém Hostýně, ale i kostely, které zpravidla nebývají při bohoslužbách plné, praskají ve švech. Lidé se přicházeli pomodlit za nově zvoleného papeže Františka, který je k tomu sám krátce po volbě vyzval. Volbu nového papeže oznámily také kostelní zvony. Rozezněly se i ty nejmohutnější, používané jen při mimořádných příležitostech – například proslulý Zikmund v pražské svatovítské katedrále.

„Chtěl bych vás požádat, abyste se modlili k Pánovi, aby požehnal mně,“ vyzval křesťany nový papež František bezprostředně po svém zvolení. Poslechli ho i čeští věřící, do kostelů jich zamířilo více než obvykle. Mše za nového papeže se konaly na Velehradě i na Svatém Hostýně, mnoho lidí se vydalo do kostelů i na dalších místech.

Mnoho lidí se modlilo za papeže Františka také v brněnském kostele svatého Tomáše. „Jsem ráda a přeji mu vše dobré. Hlavně hodně síly a Božího požehnání,“ popřála novému římskému biskupovi návštěvnice kostela. Při ranní bohoslužbě v kostele sv. Tomáše zaznělo poprvé Františkovo jméno, ale zdaleka ne naposled. Znít teď bude v přímluvných modlitbách na všech bohoslužbách, a to i na nejvýznamnějších místech.

Posvátnou velehradskou baziliku se kolem osmé hodiny ranní rozezněla skladba TeDeum. Také pro její zpěv musí být výjimečná příležitost. Velehrad navíc znovu vycítil šanci na letošní papežskou návštěvu. Velehrad totiž od roku 1890 duchovně vedou právě jezuité, tedy řád, ke kterému se hlásí i papež František. „Doufejme, že jezuity na Velehradě nenechá na holičkách a přijede,“ zmínil věřící Jakub Macek. Na letošní cyrilometodějské výročí přitom už stihl nového papeže pozvat i český kardinál Dominik Duka. Poté nicméně dodal, že šlo o velmi krátký rozhovor. Papež prý poděkoval, oficiálně ale pozvání zatím nepřislíbil.

František Radkovský, biskup plzeňské diecéze:

„Je pravda, že bychom stáli o jeho návštěvu i z toho důvodu, že v koutku duše doufáme, že by přijeli i patriarchové - patriarcha Bartoloměj z Cařihradu a patriarcha Kyril z Moskvy. Bylo by to vrcholné historické setkání, jaké ještě v celých dějinách nebylo. To by bylo důležité pro sblížení křesťanů, ale uvidíme.“

V Brně vyvrcholí oslavy zvolení nového papeže v neděli, kdy brněnský biskup Vojtěch Cikrle bude za Františka sloužit děkovnou bohoslužbu v katedrále svatého Petra a Pavla.

Pražanům zvolení nového papeže oznámily zvony z katedrály svatého Víta, kde poprvé po téměř sto letech na počest papeže zvonila celá zvonová sestava katedrálních zvonů, znovu kompletní je totiž od loňského roku. Největší zvony katedrály sv. Víta se rozeznívají jen při významných církevních i světských událostech. Před necelým týdnem zněly při inauguraci nového prezidenta Miloše Zemana.