Policie chce znovu poslat před soud třetinu přerovské rady

Přerov – Státní zástupitelství se opět bude zabývat korupcí na přerovském magistrátu. Protikorupční policie znovu podala návrh na obžalobu šesti obviněných lidí v čele s primátorem Jiřím Lajtochem (ČSSD) a dalšími třemi členy městské rady. Případ chtěli policisté poslat k soudu již dvakrát, státní zástupkyně to ale pokaždé odmítla a případ zastavila. Nejvyšší státní zastupitelství ho ale pokaždé vrátilo k přezkoumání.

Policie kvůli korupci stíhá čtyři volené představitele přerovského magistrátu a dva úředníky. Kromě primátora Lajtocha chtějí policisté poslat k soudu prvního primátorského náměstka Josefa Kulíška (ODS), radní Václava Zatloukala (ČSSD) a Jaroslava Čermáka (ODS) a úředníky z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavla Galu a Jiřího Rabu. Obvinění se týká zakázek na rekonstrukci zimního stadionu a domova důchodců. Obě stály více, než město předpokládalo. Policie tvrdí, že za zvýšenou cenou stojí obviněná šestice. Obvinila je proto ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Primátora vinila policie z toho, že mu firma Přerovská stavební stavěla soukromý bazén. Částku v hodnotě 278 292 korun však nikdo nezaplatil, podle policistů ovšem firma peníze ani nevymáhala. U radního Zatloukala se podle policistů tatáž firma podílela na stavbě rodinného domu ve Vinarech bez uzavření řádné smlouvy o dílo. Přerovská stavební se potom podílela na městské zakázce, kvůli které policie skupinu stíhá. Kulíškovi policisté vyčítají neformální osobní vztahy se zástupci stavební firmy, firma radního Čermáka zase zajišťovala ostrahu staveniště domova důchodců.

Vrcholné představitele Přerova stíhá protikorupční policie již rok a půl – ovšem s přestávkami. Původně policisté stíhali jedenáct bývalých radních a dvou úředníků, loni v lednu ale olomoucká státní zástupkyně Marie Kodytková stíhání zastavila. Nejvyšší státní zastupitelství případ přezkoumalo a obnovilo stíhání šesti obviněných. Žalobkyně však kauzu vrátila policii k doplnění důkazů. Když však policisté v létě navrhli obžalobu, státní zástupkyně obviněné znovu zprostila. Na podzim se opakoval předchozí vývoj, nejvyšší státní zástupce případ znovu obnovil.