Pošta na úřadě? Lepší než obec bez pošty

Broumov - Zachránili jsme poštu ve vsi, říkají spokojeně v Božanově na Broumovsku. Její provoz totiž od loňského roku zajišťuje obecní úřad, který tak chtěl předejít očekávanému zrušení pobočky. V celostátním pilotním projektu optimalizace poštovní sítě si ji sám vzal na starost. Obec na provoz peníze dostává od České pošty, ročně ale musí připlatit 60 tisíc korun. „Občan nejenže si přijde vyřídit poštovní služby, ale on si při tom zařídí i další věci, které tady na úřadě potřebuje,“ chválí projekt starosta Božanova Karel Rejchrt (SNK-ED).

Na radnici v Božanově přibylo jedno okénko s přepážkou. „Fungujeme jako pošta, všechny poštovní služby tady lidi naleznou,“ říká Eva Davidová z božanovského obecního úřadu. Lidé si tu můžou vybrat peníze do dvaceti tisíc, koupit známky, pohledy i časopisy. „Nemusíme nikam dojíždět, máme to tady na místě. Je to opravdu parádní dobrá věc,“ chválí si poštu na obecním úřadě Božanovští.

Česká pošta letos nabídne zřídit přepážku 226 obcím. „V podstatě lze říci, že jsme se inspirovali v zahraničí, protože podobné frašízy fungují po celé Evropě, najdete pošty v trafikách, najdete je v obchodech,“ uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Na poštu si Božanovští dojdou na obecní úřad (zdroj: ČT24)