Pardubický kraj přispěje na horskou službu

Pardubice - Pardubický kraj se rozhodl, že bude přispívat horské službě v Jeseníkách a Orlických horách. Práci záchranářů sice ze zákona platí ministerstvo pro místní rozvoj, díky krajským penězům ale mají lepší vybavení, například defibrilátor, záchranářské baťohy nebo přístroje GPS. Bez vedlejší podpory by podle záchranářů byly zásahy o mnoho složitější. „Tak jako všude, i u nás se musí šetřit, a proto je velice dobré, když můžeme nacházet jiné zdroje,“ řekl náčelník Horské služby Orlické hory Josef Šifra.

Například v Čenkovicích vyjíždí horská služba k úrazům mnohem častěji než v minulých letech, za letošní zimu tu bylo výjezdů 250, v celých Orlických horách bezmála sedm set. Proto také kraj počítá do nové zimní sezony s navýšením příspěvků pro záchranáře. „V letošním roce budeme navyšovat tuto částku až do výše 120 000 korun, protože chceme podpořit vybavení horské služby nákupem lyžařských setů,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Záchranářům vyšli vstříc i provozovatelé Skiparku Červená Voda. Do příjezdu sanitky se můžou o zraněné lyžaře postarat v ošetřovně, která je součástí zázemí areálu. „Rozumné středisko, které je navštěvováno, horskou službu potřebuje. Proto se mi zdá ta podpora naprosto logická. Je to bez jakéhokoli suplování ministerstva pro místní rozvoj,“ myslí si ředitel Skiparku Červená Voda Radek Procházka. S podporou kraje i střediska může horská služba počítat i v budoucnosti.

Pardubický kraj přispěje na horskou službu (zdroj: ČT24)