Olomouckým krajem cloumá silný vítr, na horách byla vichřice

Olomouc – Silný vítr vane od čtvrtečního večera na severozápadě Moravy. Na hřebenech hor v Olomouckém kraji dosáhl podle meteorologů síly vichřice. Počasí je stále neklidné, lidé by se proto raději neměli na hory vydávat. Větrno je i v nižších polohách, hasiči si musí poradit s nestabilními stromy a létajícími střechami.

Vítr v Olomouckém kraji zesílil ve čtvrtek večer a dosud se zcela neuklidnil. Nejsilnější byl na Dolní Moravě, meteorologická stanice Slaměnka večer zaznamenala rychlost až 27 metrů za sekundu (97 kilometrů za hodinu). Podobné to bylo i jinde v Jeseníkách a Kralickém Sněžníku. „Na Šeráku to bylo 20 metrů za sekundu. Dnes jsme naměřili na Slamněnce v nárazech 25,3 metru za sekundu a na Šeráku 21 metrů,“ přiblížil Petr Drobek z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Horská služba vyzvala turisty, aby se raději nevydávali do hor – mrzne, fouká a je špatně vidět. „Vezli jsme běžkaře z Pradědu, nebyli schopni se dostat zpátky. Nedoporučujeme běžkařům pohyb po hlavním hřebeni,“ řekl po poledni náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš.

Kromě horské služby a meteorologů zaměstnal vítr také hasiče. Kvůli silnému větru museli vyjet čtyřikrát. „Ve dvou případech hrozil pád stromu, v jednom odstraňovali spadlý strom z komunikace. V poledne vyráželi do Šternberku k utrženému plechu na střeše ve Dvorské ulici o rozměru 10 krát 10 metrů, byl ve výšce 20 metrů,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Kvůli větru musí být opatrní řidiči, silničáři upozorňují, že se mohou tvořit sněhové jazyky.