Další zraněný při výbuchu ve Frenštátě byl propuštěn domů

Ostrava - Fakultní nemocnice Ostrava dnes propustila po úspěšné léčbě do domácího ošetřování dalšího pacienta, vážně zraněného při výbuchu a požáru panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. V nemocnici zůstávají ještě dva zranění lidé. Při neštěstí zemřelo 17. února šest lidí a 11 dalších bylo zraněno.

„V péči zůstávají nadále dva pacienti, kteří jsou ve stabilizovaném stavu v péči zdravotníků popáleninového centra,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. V nemocnici zůstává manželský pár, žena utrpěla popáleniny na 90 procentech a muž na více než 50 procentech těla.

Propuštěný Jiří Tříska, který bydlel v prvním patře, byl 15 dní udržovaný v umělém spánku. Oheň mu silně popálil dýchací cesty. Několik dní strávil ve speciální kyslíkové komoře. Dnes opustil ARO. 

"Utíkal jsem hned ke dveřím, tam byly plameny až na schody, až nahoru, a všechno odspodu hořelo. Všude střepů, spadlé stropy. Už jsme se rozloučili se životem, protože to trvalo tak 10 minut. Víte, co to je, být v ohni 10 minut? To je hrozné. Čekáte jen, kdy umřete. Nic víc," vzpomíná muž na výbuch a následný požár domu ve Frenštátě.

Neštěstí pravděpodobně způsobil sedmapadesátiletý obyvatel domu Antonín Blažek, který je mezi oběťmi. S ostatními majiteli bytů vedl dlouhodobé spory. Navíc kvůli dluhům o byt v exekuci přišel a měl se vystěhovat. Zřejmě proto na několika místech domu pustil plyn, který explodoval. Třípatrový dům s šesti byty byl zcela zničen, zemřeli v něm tři dospělí a tři děti.   

Tragédie vyvolala velkou solidaritu. Na speciálním kontě na pomoc postiženým se už sešlo přes 17 milionů korun. Dalších více než 800 tisíc korun lidé vhodili do pokladničky v recepci městského úřadu. Ve středu 20. března budou zastupitelé schvalovat metodiku, podle níž peníze lidem rozdělí.

Zraněný muž po výbuchu opustil nemocnici (zdroj: ČT24)