Nemocnice Na Františku bude rušit lůžka i propouštět

Praha - Nemocnice Na Františku, která funguje už od středověku a je nejstarší nemocnicí v Česku, musí kvůli škrtům rušit lůžka a propouštět zaměstnance. Spekulace o tom, že by se z nemocnice stala léčebna dlouhodobě nemocných nebo hotel, její zřizovatel, jímž je městská část Praha 1, odmítá.

Nemocnice Na Františku je jedinou nemocnicí v metropoli, kterou zřizuje městská část. V anketě pacientů byla několikrát za sebou hodnocena jako druhé nejlepší zdravotnické zařízení v hlavním městě. Hospodaří se zhruba 350milionovým rozpočtem, letos ale dostane dohromady o 25 milionů míň od VZP i od Prahy 1.

Vedení nemocnice proto chystá zrušit přes 60 lůžek a propustit kolem 30 zaměstnanců. „Jedná se pouze o racionalizaci provozu nemocnice,“ uvedl Daniel Hodek, zástupce starosty MČ Praha 1. „Rozhodně se žádné obory rušit nebudou, všechny budou zachovány a naopak je připraven plán i na rozšíření oborů,“ uvedl Robert Zelenák, ředitel Nemocnice Na Františku.

Jak vydělat? V návrzích byly podzemní garáže, léčebna dlouhodbě nemocných i hotel

Cílem radnice Prahy 1 je, aby nemocnice byla do tří let soběstačná. I bývalé vedení mělo plány, jak by si tohle zařízení mohlo na sebe vydělat. Spekulovalo se o hotelu nebo léčebně dlouhodobě nemocných. „Bývalé vedení radnice chystalo vybudování podzemních garáží v nábřežní zdi, ta obrovská investice měla nějakým záhadným způsobem postavit nemocnici na nohy,“ uvedla Michaela Valentová, zastupitelka MČ Praha 1.

Nemocnice Na Františku bude propouštět i rušit lůžka (zdroj: ČT24)

Nemocnice ale i nadále zůstane příspěvkovou organizací. „Význam Nemocnice Na Františku vidím v poskytování akutní péče, tzn. péče nutné, neodkladné,“ sdělila Lenka Teska Arnoštová, členka výboru pro zdravotnictví, Magistrát hl. m. Prahy. „Jsme umístěni v lokalitě, kde se permanentně pohybuje a je ubytováno zhruba 100 tisíc cizinců, a naší ambicí by bylo, že bychom se stali i jakousi smluvní nemocnicí pro pojišťovny jiných zemí,“ dodal Zelenák.