Čelákovice a Káraný propojí přívoz, 80letá lávka zmizí

Čelákovice - Mezi Čelákovicemi a Káraným začne jezdit přívoz. Už od soboty. Vodohospodáři totiž uzavřou lávku na čelákovických zdymadlech, která je jediným přímým spojením Káraného s městem. Je v havarijním stavu.

Lávka na zdymadlech, nejkratší cesta z Čelákovic do Káraného, se po 80 letech zavírá. „Byla vystavěna ve 30. letech minulého století, a ten její stav tomu odpovídá,“ uvedl Jaroslav Moucha, úsekový technik, Povodí Labe.

Lávku vystřídá přívoz

Z jednoho břehu Labe na druhý se lidé nově dostanou přívozem. Fungovat začne od soboty. Jezdit bude v půlhodinových intervalech. Nepojede jen v případě, že přijde povodeň. „Kdyby nebylo přívozu, byl by to velký problém, protože občané by byli odkázáni prakticky na železniční most, kde se stalo již mnoho smrtelných nehod,“ uvedl Josef Pátek /ODS/, starosta Čelákovic. Přívoz by měl fungovat, dokud nevznikne lávka nová.

Nová, 240 metrů dlouhá lávka bude hotová v říjnu

Nejbližší lávka je v Lázních Toušeň, mosty v Lysé a Brandýse nad Labem. Nová roste nad zdymadlem. Řeku tady překlene 240 metrů dlouhá ocelobetonová konstrukce. Čelákovice za ni zaplatí 40 milionů. Hotová má být v říjnu.

Mezi Čelákovicemi a Káraným bude jezdit přívoz (zdroj: ČT24)

„Nová lávka bude sloužit zejména pěším a cyklistům, to znamená, že tam bude vyloučená doprava auty, ale přesto je lávka koncipovaná na to, aby zejména vozy hasičů, policistů, záchranky a podobně mohly jednorázově tuto lávku použít pro přejezd na druhý břeh,“ uvedl Josef Pátek /ODS/, starosta Čelákovic. Starou lávku čeká oprava a částečně i demontáž, aby nebránila lodím, sloužit bude už jen vodohospodářům.