Zakázanou cestou v Zoo Praha dnes po 40 letech poprvé

Praha - Vyhlídková stezka Zakázanka v pražské zoo se znovu otevírá. Původně vznikla už ve 30. letech, ale kvůli špatnému stavu skalního masivu ji museli zaměstnanci zahrady zavřít. Teď, po 40 letech uzavření, nabídne i některé nové expozice. V rámci dnešního slavnostního znovuotevření ráno odstartoval také běh dvojic Zakázankou, který by se měl stát novou tradicí zoo.

Stezka dlouhá asi 500 metrů začíná u velké voliéry dravců, táhne se pod lanovkou a končí až u rozhledny Obora. Propojuje horní a spodní část zoo a nabízí nový pohled na areál i na Prahu. Obnova stezky trvala asi rok a půl.

Program znovuotevření stezky:

  • 9:00–13:00 první ročník Běhu dvojic Zakázankou
  • 14:00 projev ředitele Zoo Praha
  • 14:25 vyhlášení výsledků Běhu dvojic Zakázankou
  • 14:30 přestřižení pásky, společná prohlídka Zakázanky

Zdroj: Zoo Praha

Stezka byla nestabilní, na 40 let se tak zcela uzavřela

Stezka vznikla krátce po založení zahrady. Vystříleli ji ženisté československé armády. Podle svého vzniku měla být původně i pojmenována jako Stezka ženistů československé armády, uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Vystřílením stezky se ale stav skalního masivu zhoršil. Proto byla stezka uzavřena nejprve pro návštěvníky a pak i pro zaměstnance. Zakázanka opravdu odkazuje k tomu, že na ni byl zakázán vstup, dodává Bobek.

Zoo Praha získala na projekt dotaci v rámci výzvy OPPK (Operační program Praha – Konkurenceschopnost). Na základě smlouvy o financování projektu byl hlavním zdrojem finanční pomoci fond Evropské unie. Část prostředků poskytla i Praha. Realizace projektu byla zahájena v září 2011.

Zoo Praha
Zdroj: Tomáš Adamec/Zoo Praha

Celá rekonstrukce stezky souvisí s revitalizací skalního masivu. Bylo nutné jej místy odtěžit, místy zpevnit. V rámci toho byla obnovena i Zakázanka, prvotně bylo ale potřeba stabilizovat skalní masiv. Stezka vede i nad výběhy horských koz a magotů. Je zajímavá i z geologického hlediska. „Chceme obnovit původní stepní vegetaci, která posléze vymizela,“ dodal Bobek. Stavebně jsou už v blízkosti stezky připravené i nové expozice, ve kterých mají být plazi.

Miroslav Bobek k otevření Zakázanky (zdroj: ČT24)

Další záměry pražské zoo:

30. března zoo otevírá nový komplex údolí slonů, pavilon hrochů i výběh pro antilopy. Starý sloninec by se měl rekonstruovat – zoo z něj chce vybudovat pavilon Amazonie. Připravuje se i stavba expozice exotických ptáků, expozice Austrálie a v dlouhodobějším horizontu by měl být návštěvníkům zoo představen i nosorožec.