Záchrana varhan za krajské peníze

Hradec Králové – Díky grantovému programu kraje už prošlo na Královéhradecku opravou na padesát historických varhan ve venkovských kostelích. Kraj podporuje renovaci nástrojů starých aspoň osmdesát let. Zatím na jejich záchranu přispěl deseti miliony korun.

Než zazněly Bachovy tóny ve Smiřicích, musela obec sehnat tři a půl milionu korun a hlavně zručné opraváře. Ti rozpadlý nástroj bez píšťal museli postavit v podstatě celý znovu. Nástroj, který tak ve Smiřicích zachránili, je z roku 1769. Jedná se o dílo barokního varhanáře Ignáce Welzela z Králík. „Také jsme vypsali veřejnou sbírku, takže i občané se zapojili do obnovy tohoto nástroje. Zvuk má skvělý,“ říká starosta obce Luboš Tuzar. „Ti staří varhanáři rozuměli také akustickým poměrům. Nástroj je v kostele umístěn na nejvyšším kůru, což je výhodné. Zvuk se rychle odrazí od klenby a směřuje k posluchači dolů,“ vysvětluje varhaník Václav Uhlíř. 

V kostelích v Královéhradeckém kraji čeká na renovaci přes sedm stovek varhan. Hradecký kraj na opravy rozdělí každý rok farnostem i obcím půldruhého milionu korun. Loni se takto opravilo dvanáct nástrojů. „Krajský grant zaručí, že se podaří zachránit ty nejvzácnější nástroje. Například v kostele Všech svatých v Probluzi jsme na záchranu tamních varhan přispěli částkou sto padesát tisíc korun,“ uvádí v této souvislosti mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.

Podle odhadů je v Česku asi pět tisíc historických varhan. Některé z nich jsou již ale v troskách.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)