Svoboda: Rozpad pražské koalice je „naprosto nepravděpodobný“

Praha - Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se neobává toho, že by se na pražském magistrátu měla rozpadnout stávající koalice TOP 09 a občanských demokratů. Svoboda to uvedl v Otázkách Václava Moravce. Strany se dlouhodobě nedokáží shodnout na čtyřech problematických bodech, mj. na financování tunelu Blanka, a představitelé TOP 09 dokonce předevčírem vyvolali smírčí řízení, které umožňuje upravit nebo vypovědět koaliční smlouvu.

„Je to naprosto nepravděpodobné,“ odpověděl Svoboda na otázku, zda nehrozí konec pražské koalice, a poznamenal, že jej tento krok překvapil, protože se stal za jeho nepřítomnosti, kterou předem ohlásil.

„Smírčí řízení je akt, kterým se řeší spory mezi koaličními stranami, je to akt, který má vyjasnit problémy,“ dodal ale pražský primátor s tím, že teprve v případě přetrvávajících neshod by došlo k otevření dalšího smírčího řízení, které by vypovězení nebo revizi koaliční smlouvy umožňovalo. Pokud by TOP 09 koalici, která řeší korupční problémy, přece jen opustila, byl by to podle něj velmi divný signál voličům.

O co se ODS a TOP 09 přou:

  • dostavba a financování tunelu Blanka
  • odkup podílu v Pražské plynárenské
  • financování dopravního podniku
  • objednávky právních služeb souvisejících s několikamiliardovou emisí dluhopisů

V dopise adresovaném občanské demokracii šéf zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra napsal, že ODS „nejeví dostatečný zájem o nalezení řešení v souladu s koaliční smlouvou“. Dokud nebudou jednotlivé problémy vyřešeny, nesmějí orgány města schvalovat žádné návrhy či materiály, které se spornou záležitostí souvisejí.

Vyřešení problému kolem Blanky bude snadné, míní Svoboda

Svoboda dnes zdůraznil, že nejspornější bod, tedy problematika tunelu Blanka, je „relativně jednoduchý“ a bude fakticky vyřešen do konce dubna, kdy by mělo být hotovo prověřování faktur. Primátor chce, aby město platilo jen ty faktury, které jsou regulérní a správné.

„Prostředky máme v celém rozsahu převedené, rozpočet s tím počítá,“ prohlásil Svoboda. Rok času na prověřování faktur byl podle něj ztracen, když byl náměstkem Karel Březina z ČSSD, a věc se začala řešit až po jeho odchodu koncem roku 2011. Zastupitel Březina Svobodův výrok označil za „nestoudný a nepravdivý“. Ve vyjádření naopak uvedl, že primátor tímto výrokem chce zakrýt skutečnost, že sám v celé záležitosti „minimálně rok nic neudělal“.

Primátor zdůraznil, že on a celá pražská ODS budou trvat na tom, aby existovala dohoda, že v hlavním městě musí být při hospodaření a zakázkách dodržovány zásady čistoty a průhlednosti.