V zachovalém nacistickém krytu bude muzeum

Ústí nad Labem – V největším zachovalém nacistickém krytu v České republice budují dobrovolníci Muzeum civilní ochrany. Je v Ústí nad Labem, které na konci války poničilo masivní americké bombardování. Otevření krytu má připomenout nálet, od kterého za měsíc uplyne šedesát osm let.

Kryt je přes půl kilometru dlouhý a nachází se šedesát metrů pod zemí. V jeho chodbách se mohlo ukrýt až dva tisíce lidí. „Byly tady dřevěné lavice, na které, když sem ti lidi přiběhli,  tak se posadili,“ říká majitel krytu René Růžička.   

V krytu je i malá nemocnice nebo technika, která dovnitř přivádí čerstvý vzduch. Chodby vyhloubili nacističtí váleční zajatci. Teď kryt opravují dobrovolníci. 

Nejděsivější chvíle tady lidé zažili v dubnu roku 1945. Do krytu mnozí nestihli ani doběhnout. Během půl hodiny bombardování zničila letadla celé okolí. Obětí byly stovky, přesné číslo se neví. „Otec se vydal hledat kamaráda, ze kterého však nezbylo vůbec nic. To jsou právě lidi, kteří se při tom náletu úplně vypařili,“ popisuje tehdejší situaci Vladimír Kaiser z ústeckého archivu. 

Vedle krytu vydržel bombardování i zdejší kostel. Od té doby má ale nejšikmější věž ve střední Evropě. Je nahnutá o dva metry. Ve válečném krytu později komunisté trénovali na chemickou a jadernou válku. Muzeum bude mít proto i sbírku plynových masek. „Tato maska je původem německá a je malá, byla určena pro děti. Tato je pro dospělého, na první pohled  je vidět ten velikostní rozdíl,“ ukazuje obě masky dobrovolník Hingar Darius.  

Každý, kdo muzeu daruje staré pomůcky pro civilní ochranu, bude mít první vstup zdarma.  Poprvé se muzeum otevře veřejnosti 1. května.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)