Poslední dějství frenštátské tragédie: Firma zpevní sousední dům

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – Po frenštátském domě, který před měsícem a dnem zničily výbuchy a požár, už není téměř ani památky. Teď začínají práce, díky kterým naopak má ještě dlouhá léta stát sousední dům – zatím stavební firma dům připravila, od úterý ho bude zabezpečovat lany. Se zničenou budovou měl společné některé konstrukční prvky a částečně se o ni opíral. Statik proto nařídil zpevnění konstrukce, než se budou moci vrátit lidé, kteří už měsíc pobývají mimo domov.

Obyvatele domu ve frenštátské ulici 6. května, který sousedí s tím zničeným, probudily v noci na neděli 17. února výbuchy. Předznamenaly jejich evakuaci, která teď trvá už měsíc a den a skončí nejdříve za tři týdny. Teprve nyní začaly práce na zpevnění konstrukce domu, kde žijí – zatím pracovníci specializované firmy dům prohlédli a postavili lešení, samotné zabezpečovací práce zahájí v úterý. Do stropů domu navrtají otvory a provléknou jimi ocelová lana. Následně je zakryje sádrokartonový podhled. „Dům se jakoby stáhne k sobě,“ vysvětlil statik Josef Pacula. Vzniknout má také nová zeď. „Na základě pokynu firmy a statika budeme jako město vstupovat tím, že budeme stavět k domu 40 opěrnou zeď,“ uvedla frenštátská starostka Zdeňka Leščišinová. Nová zeď by měla být zateplená, dostane novou fasádu. Náklady podle starostky uhradí pojišťovna. „Dnes jsem ty informace ověřovala a všechno, co se týká toho domu, jde na pojistku,“ zdůraznila.

Návrat domů se teď pro obyvatele domu číslo 40 a 41 zdá vzdálenější než kdy dříve. Několikrát v minulosti už se totiž zdálo, že by evakuace mohla již brzy skončit. Jenomže nejprve se protáhla demolice trosek sousedního domu 39, když se ukázalo, že rozřezání některých panelů potrvá nesrovnatelně déle, než demoliční experti předpokládali. Když demolice konečně skončila, zakázal statik návrat do budovy číslo 40. Zjistil, že po odstranění sousedního domu ztratila budova opory a její konstrukce se začala rozpínat. Lidé tak zůstávají v evakuaci. „Všichni jsou buď u svých rodin, nebo u přátel. Naši nabídku využila jenom jedna rodina na přechodnou dobu,“ přiblížila starostka Leščišinová. Dům zatím hlídají policisté městští i republikoví.

Po dokončení stavebních úprav chce frenštátská starostka provést v jeho sousedství terénní úpravy. Další osud pozemku po zničeném panelovém domě potom určí jeho majitel, tj. společenství vlastníků.