Znaky a vlajky používali už Egypťané, tvrdí odborník

Praha – První znaky se podle Jakuba Hrdličky z Archivu hl. m. Prahy, který byl hostem Studia 6, objevovaly už ve starověkém Egyptě. Používali je také Číňani nebo Peršané. Do Evropy se prý dostaly zhruba ve 12. století. Na českém území poprvé získala městské znaky města jako Slavkov u Brna, Uničov nebo Žebrák. Současná heraldika prý navazuje na staletou tradici s určitými rozdíly.

„Tradice se do českých zemí přenesla ze západní Evropy. Listinné udělování začalo za éry Lucemburků, potom se hodně rozšířilo v době Václava IV. a hlavně Zikmunda Lucemburského. V době Jagellonců pak začala tato praxe vzkvétat,“ vysvětluje Hrdlička.

Jakub Hrdlička:

„Současná komunální heraldika navazuje na staletou tradici, trochu se ale od historického vývoje liší. Obecní znaky by měly být koncipovány jako jednoduché symboly, které sestávají pouze ze štítu, měly by mít menší počet figur, které vyznačují buď historické konotace obce, nebo upomínají na pamětihodnosti jednotlivých lokalit.“

Od roku 1990, kdy začal platit obecní zákon, bylo pravidlo zažádání o znaky rozšířeno na všechny obce, kterých je dneska více než 6 a půl tisíce. Již čtyři tisíce používají a jsou jim uděleny symboly ve formě znaku a vlajky.

Některá tuzemská města dnes oficiálně obdrží své znaky a vlajky. Šéfka dolní parlamentní komory Miroslava Němcová předá starostům dekrety o jejich udělení v Poslanecké sněmovně.

Rozhovor s Jakubem Hrdličkou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod